színkép | 2022.12.05

A MÉK Műemlékvédelmi tagozatának szervezésében két, Esztergom témájú könyv kerül bemutatásra. „Új kutatások Esztergom megyei jogú város építészeti értékeiről” és „Esztergom polgári és katonai temetői".

Időpont: 2022. december 9. péntek 14.00 óra
Helyszín: Építészek Háza – Ybl terem (1088 Budapest, Ötpacsirta u. 2.)

Dr. Prokopp Mária művészettörténész professzor emerita szerkesztésében „Új kutatások Esztergom megyei jogú város építészeti értékeiről”, Esztergom 2022

  • 14:15 A könyvet méltatja Prof. Dr. Prokopp Mária művészettörténész, a kötet szerkesztője
  • 14:30 A könyvet bemutatja Dr. Vukov Konstantin építész, szakmai lektor
  • 15:00 Kiemelt témakör részletes bemutatása: Esztergom neobarokk építészete, Beöthy Mária szerző, Ezüst Ácsceruza-díjas építész szakíró

Esztergom építészeti emlékeinek összefoglalását tartalmazó mű 56 felkért szerző közreműködésével bemutatja a fellelhető műemléki feltárásokat, értékeli az egyes építészeti korokat a román kortól napjainkig. Bemutatja a meglévő műemlékek művészettörténeti jelentőségét, ezek megjelenítésének építészeti lehetőségeit. Figyelemre méltó megoldásokat javasol a műemléki feltárások bemutatására. A teljesség igénye nélkül kiemelésre méltó Rainer Péter javaslata a Kovácsi Bazilika romjának megmentésére, bemutatására.

A szerzők között építészek, művészettörténészek, műemlékvédelmi szakemberek, régészek, történészek, író, egyetemi hallgató vettek részt.

Fontos, hogy hazánk első fővárosának, a Magyar Királyság 1000 éves egyházi és kulturális központjának a ma még látható építészeti értékeit bemutassuk, és ezáltal a város újra elnyerje méltó ismertségét, értékét.

Rosch Gábor építész, szakíró, helytörténész „Esztergom polgári és katonai temetői" Bp. 2022

  • 15:30-16:00 A könyvet az építész szerző ismerteti

A könyv Esztergom polgári és katonai temetőit és a bazilika altemplomának kolumbáriumát ismerteti A4 formátumú, 158 oldal terjedelmű könyvben, 190 színes képmelléklettel.

A könyvbemutatókat kerekasztal beszélgetés követi, Esztergom, a Dunakanyar fővárosa építészeti értékeiről, azok megmentéséről és a város jövőjéről.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások