Rajki Diána | 2022.05.30

Védett természeti értékek és a múlt emlékeinek találkozásánál, a Duna partján, a feladat nagyívű építészeti kialakítást, korszerű és a hely szelleméhez illeszkedő anyaghasználatot igényel. A hely: Dunakeszi,  az anyag lehet – többek között – a fa vagy a természetes szálcement is.

Genius loci

Dunakeszi történelmi városa, Budapesttől északra, a Duna bal partján, szemben a Szentendrei-szigettel, a kelták óta lakott település, amelyen a római császárkorban a jazigok éltek. A 4. században a rómaiak a Duna balparti erődjeinek sorába itt is megerősített kikötőt és átkelőhelyet építettek, amit határvédelmi erőd őrzött. Az erőddel szemben, a Szentendrei-szigeten, Horánynál is állt egy hasonló erősség. E kettő együttesen, védve a Birodalom határait, biztosította a zavartalan átkelést a folyón. A római mérnökök földrajzi ismereteit és szakértelmét bizonyítandó a komp ma is ezen az akkoriban kijelölt útvonalon, a két korábban itt állt erődítmény között közlekedik. Alig két évtizede tárták fel a dunakeszi „contra castrumot”, amelyre a folyó partján, a Duna-soron egy leszakadt faltömb és egy ismertető tábla hívja fel az arra sétálók figyelmét. Nem csupán a történelmi, de a természeti értékek miatt is érdemes a környéket szemügyre venni. A késő-római kikötőerőd fölött éri el a folyót Dunakeszi legszebb kis völgye, a Kiscsurgó patak sok madárnak, mókusnak és rókának otthont adó, természetes és természetközeli élőhelyeket összekapcsoló, ökológiai folyosó besorolású védett zöld sávja. És persze ott a Duna, ami egyeseket átkelésre, másokat utazásra és van, akiket pihenésre, sportolásra csábít.

Az alkotók: INCORSO Építész- és Építőműhely

A Dunakeszi Nyíltvízi Edzőközpont, az INCORSO Építész- és Építőműhely munkatársainak munkája itt, a nagy folyó és a kis patak védett völgye, valamint a római erődítmény hármasának ölelésében épült fel. Az INCORSO tervezőinek alkotói munkáját szálloda, orvosi rendelő, családi házak, borpince, iskolák, hivatali épületek, a győri Dunakapu tér felújítása és egy itt épült üzletház, valamint a nemrégiben átadott veszprémi sportuszoda fémjelzik. – „Az INCORSO-t a Pécsi Tudományegyetem Építész képzésére járt évfolyamtársak alapították” – kezdi Kiss Szabolcs, az evezős központ felelős tervezője. – „A 20 fős csapatban ma 15 építész dolgozik, és szoros kapcsolatban állunk szakági tervezőkkel is. Dunakeszihez való kötődésünk több korábbi sikeres együttműködésen alapszik. A kisebb felújításokon és pályázatokon keresztül, több nagyobb közintézményen is dolgoztunk már, együttműködésban az önkormányzattal. Szeretjük az evezős központot, az épület és környezete egy egymás mellé rendelt egész, amely közösen igyekszik megteremteni a Hely szellemét. A Dunakeszi Nyíltvízi Edzőközponton Jávorka Noémi, Vékony Krisztián és Bregó Krisztián kollégámmal dolgoztunk.”

Sport és pihenés

A feladat szerint az evezős központ korábbi elavult épületeinek helyére az önkormányzat új, közösségi térként is működő, sport és szabadidős, multifunkcionális teret igényelt. Az elsődleges cél kifejezetten a helyiek, gyerekek, az ifjúság sportolásának, táboroztatásának biztosítása. Ugyanakkor a létesítménynek az is feladata, hogy a távolabbról érkező vendégek, vendégsportolók, egy-egy rendezvényre külföldről ideérkezők megfelelő, korszerű elszállásolásra is alkalmas legyen. Az evezős központban a legmodernebb körülmények között szervezhetők a különböző események, továbbképzések. Az 1 200 négyzetméteres épület egyidőben több mint ötven fő elszállásolására, és akár száz fő étkeztetésére is alkalmas.

Kapcsolat a természettel

Az evezős központ gépjárművel egy zsákutcából közelíthető meg, és a telek további adottsága, hogy folyamatosan lejt a Duna felé.  A felső és az alsó rész között körülbelül egy szintnyi a különbség, mellette, meglehetősen mélyen folyik a Csurgó patak, így egy meredély indul a terület szélétől. A terepviszonyokhoz igazodva az apartman-egység földszintje a központi épülethez képest egy szinttel lejjebb helyezkedik el, emeleti padlószintje a központi mag földszintjével van egy magasságban. Az evezős központ többcélú felhasználásának megfelelően a telket több részre osztja az épület. A meredély tetején a szállásokhoz kapcsolódóan egy rekreációs jellegű játszó-pihenő park, belül, a kerengőnél egy intimebb társalgó zónát biztosító nyugodt belső udvar és egy, a megérkezésre szolgáló udvar található, ami egyben parkoló is, a főbejárat pedig, a központi szárny előtt van. A Duna felé eső alsó rész a sportolás és a kikapcsolódás területe; itt akár tüzet is lehet rakni, azt körbe ülve a Dunára pazar kilátással.

Táborozók és megpihenők

A középső szárny magva egy nagy belmagasságú csarnoktér, ami a közösségi funkciókon túl helyet ad az étkezőnek. Ez a multifunkcionális tér, ami a századagos melegítő konyhához kapcsolódó, és saját vizesblokkal rendelkező terület, a nagyobb rendezvények, akár esküvők helyszíne is lehet. Az épület a különböző funkciók szerint teljesen szeparálttá tehető, a különböző csoporttevékenységeket egyszerűen szét lehet választani. Így egyidejűleg működhet a bentlakásos és a napközis jellegű táboroztatás, a negyven fiatal és négy nevelő elszállásolására alkalmas szálló-egység saját belső udvarral rendelkezik. A földszint plusz tetőtér-beépítéses magban négyágyas szobák találhatók, saját vizesblokkal. Az emeleten helyezkedik el a tanári-nevelői szoba, amelyből - pedagógiai szempontból igen hasznosan - rá lehet látni a gyerekek közlekedőjére.

Az apartman-szárny a táborozóktól elkülönítetten, külön használhatóan kapott helyet. A két szinten két-két magasabb minőségű, saját konyhával rendelkező lakrészt alakítottak ki. Ezek ablakai a szomszédos parkos terület felé, illetve a Dunára néznek. Az épületnek ez a része lapostetős kialakítású, és a Dunára néző reprezentatív teraszt akár fogadások megrendezésére is alkalmassá tették.

 

Természetes és tűzálló

„A tervezésnél alapvető szempont volt, hogy minél egyszerűbb anyagokkal, minél barátságosabban oldjuk meg a feladatot, nem ledominálva a környezetet, hiszen van itt egy nagyobb tekintély is, maga a Duna. Kellemes fa-hatás, természetes kőfal, az ismerős cserép. Semmi erőszakos figyelemfelkeltés” – mondja Vékony Krisztián, a tervezőcsapat tagja. – „Természetes hatást kívántunk elérni, ezért lamellás szálcement burkolatot alkalmaztunk teljes felületén átszellőztetett rétegrenddel. Lényeges szempont volt a tűzvédelem, ezért nem éghető anyagokat használtunk. Jó választás volt a fa-hatású, átlapolással készült szálcement burkolat, mert ez egy barátságos hatású, csekély ökológiai lábnyomú, természetközeli elem. Az is fontos – veszi vissza a szót Kiss Szabolcs –, hogy a szálcement teljesítette az esztétikai, műszaki és a megrendelőnek a könnyű karbantarthatóságra, gondozásmentességre vonatkozó elvárásait is. Homlokzatburkolatként közintézményeken több tervünkben is alkalmaztuk, alkalmazzuk. Elsődlegesen nagy-táblás kialakítás mellet döntünk, amivel modern és elegáns megjelenést érhetünk el.”

A természetes szálcement anyag

A Cedral burkolólapok szín- és formaválasztékukkel, kiegészítő elemeikkel változatos és kreatív, színpompás és egyedi homlokzatok készítésére alkalmasak. Ez az anyag a természetes faburkolatok mintázatával kiválóan helyettesíti a fát, ám egy sor fontos előnyt is kínál a fához képest. Karbantartásmentességének alapja, hogy a fával ellentétben a Cedral nem repedezik, nem vetemedik, nem korhad, a festék nem pereg le róla. Mind

A hosszú évtizedekig tartós homlokzat esetén így mégsem kell lemondani a fa szemet gyönyörködtető látványáról. Ez olyan helyen, ahol az átlagosnál is jobban ki van téve az épület a természeti hatásoknak, ez még inkább előny. Sok esetben az is elvitathatatlan előny, hogy nem éghető. Az átszellőztetett Cedral homlokzatburko­latok gyorsan szerelhetők, valamint optimális hő- és páratechnikai tulajdonsággal rendelkeznek.

A Cedral Classic lapok látványukban a hagyományos és legegyszerűbb fűrészárut jelenítik meg, ám a szálcement lap további előnyös tulajdonsága, hogy vastagsága a gyártástechnológiának köszönhetően mindössze egy cm.

A Cedral homlokzati lapok természetes alapanya­gok felhasználásával, minőségi szálcementből készülnek, tartósak, UV és ütésállók, és nem utolsósorban a gyártó 10 év színgaranciát, 30 év minőségi garanciát is vállal.

Háttérinformáció

A szálcement alapanyagú a szerelt átszellőztetett homlokzatokhoz és tetőhöz alkalmas anyagok az összes szükséges tervezői és kivitelezői támogatással együtt váltak egykézből elérhetővé a CRLT Solutionnak köszönhetően. A cég a Cedral, a Cembrit, Eternit szálcement anyagok magyarországi képviseletét látja el. Kínálatában nem csak szálcement, hanem acél és alumínium homlokzatburkolat és tetőfedő rendszerek, illetve kerámia homlokzati anyagok is elérhetőek. Minden termékcsoport esetén teljes rendszert kínál, sőt az ereszcsatorna és a homlokzatburkolatok alszerkezetének kialakításához bevált rögzítések is a választék részét képezik. A műszaki támogatáson túl logisztikai- és veszélyes hulladék elszállítással válik a folyamat teljessé.

Interjú: Tóth Balázs

www.crlt-solution.hu

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások