épületek cikk családi ház Kalifornia sivatag

Ez a ház átlátszó, vagy mégsem? – optikai illúzió


Flores | 2024.06.18

A kaliforniai High Desert egy érdekes tükörházat rejt. Messziről úgy tűnik, mintha átlátszó lenne és a föld felett lebegne, ez azonban csak optikai illúzió.

Philip K Smith egy 70 éves telepes kunyhót alakított át a High Desert sivatagban úgy, hogy a farönkök közé vízszintes csíkokban tükröket helyezett. Ahogy a tükrök visszatükrözik a tájat, messziről átlátszó hatást keltenek. Olyan, mintha átlátnánk a házon.

Keresztüllátsz a ház falán? Csak optikai illúzió!

A farönkök között megjelenő vízszintes tükörpaneleknek köszönhetően a ház egy része látszólag eltűnik a hatalmas sivatagi tájban. A külső falon lévő tükrök miatt a ház teljesen összeolvad a tájjal.

„A ház falán folyamatosan megjelenik a sivatagi táj folyton változó képe,” mondta Phillip K Smith. Amikor lelassulsz, és átállsz a sivatag életritmusára, a béke és csend körülötted egy folyton mozgó képpé változik, melynek szemtanúja lehetsz a saját házad falán. A tükröződő kép felfedi a sivatagban megjelenő fény és árnyék játékát, és ezek váltakozását a tükröződő felületen.”

Az ajtó és az ablakok szintén tükröződő felületek, melyek sötétedés után változatos színű téglalapokká változnak a LED-világításnak köszönhetően. „Ezek a felületek változtatják a színeiket a megvilágítástól és a látószögtől függően. Közelről lehet, hogy kék és narancs színeket mutat, de pár lépéssel távolabbról már lehet, hogy lilának és zöldnek látod”, tette hozzá.

Phillip a sivatagban átélt tapasztalatairól így mesélt: „Amikor először jársz a sivatagban, és egy hosszú, poros, hepehupás és szorongó utazás után megállsz, majd kinyitod az autód ajtaját, egyszer csak megérint a sivatag különleges, elképesztő nyugalma. Ez az a pont, amikor rájössz, hogy ez a hely semmihez sem fogható”.

Forrás: Impress magazin

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások