sebesp | 2019.12.18

Egy francia építésziroda a lehető legnagyobb szigorúsággal tervezett új diákszállót Párizsban.

Az Atelier Villemard et Associés tervezte, Champs-sur-Marne negyed központjában álló kilencemeletes kollégiumépületét kívülről és belülről egyaránt szabályos raszteres betonrácsba bújtatták. A külső homlokzat  katonás rendbe igazított függőleges pálcasoros korlátok mögötti, hátrahúzott faburkolatú betétek oldják valamelyest. 

Az emeleteket belül összekötő átrium megfogalmazása ennél még sokkal sterilebbre sikerült a nem éppen tréfás kedvükben lévő építészeknek. Visszafogott anyag- és színhasználata beton felületekkel párosítva kifejezetten nyers, egyfajta új, részletszegény brutalizmus felé veszi az irányt, eltávolodva a napjainkban az oktatási épületekre inkább jellemző inspiráló, kommunikatív építészeti megoldásoktól. 

Az alaprajz minden szinten egy szobaegység mélységű, minden hálószobához saját erkély tartozik, kilátással a városra. A szerkezet betonkerete vázként működik, amelybe előregyártott fürdőszoba-, erkély- és falelemeket emeltek be, így minden emelet megépítése mindössze 10 napot igényelt.

A Paris-Est Marne-la-Vallée egyetem (UPEM) területén belül elhelyezkedő kampusz a francia főváros egyik fenntartható városi szigetében épült.

Forrás: Dezeen
Képek: Clément Guillaume

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások