sebesp | 2018.01.15
Barack és Michelle Obama egy sor új látványtervet adott közre arról a kulturális komplexumról, amely a chicagói South Side-on épül és elnökségének hivatott emléket állítani.

A Tod Williams Billie Tsien Architects és az Interaktive Design Architects (Idea) építészei által tervezett Obama Elnöki Központ egy történelmi helyszínen, a chicagói Jackson Parkban valósul meg.

A kezdeti koncepció vázlatait 2017 májusában mutatták be, a tervet a nyilvános visszajelzések alapján mostanra módosították és frissítették.

"Áttekintettük az észrevételeket és a kifogásokat, átgondoltuk a kampusztervezés különböző szempontjait és az építészeti részleteket. Újragondoltuk a környezettervet és a szabadidős tereket, de még mindig messze vagyunk a végétől" nyilatkozta Obama.

Az új látványtervek a campust és a Michael Van Valkenburgh Associates által tervezett változatos tájépítészeti elképzelést mutatják, utóbbin az épületeket és a park egyéb részeit összekapcsoló, tekergő ösvények jelennek meg.

A központ három fő épületre oszlik: egy könyvtár, egy fórum mindkettő részben eltemetve és kővel burkolt múzeum, amelyet "mérföldkő toronyként" említenek. A torony alakját Obama szerint egy fotó ihlette, amely négy kezet ábrázol. Az épületek egy rendezvényekre alkalmas közteret kereteznek U-alakban. Parkolási lehetőség, játszótér és sportközpont is szerepel az elképzelésekben.

"Fiatalabb koromban arról álmodoztam, hogy egy napon építész leszek. Tehát képzelhetik, hogy a feleségemmel, Michelle-lel alaposan kézben tartottuk a központ terveit" mondta Obama.

Obamáék mindketten a South Side-on nőttek fel, amelynek neve egyet jelentett a magas bűnözési aránnyal és a szegényes oktatási színvonallal. Remélik, hogy a központ munkahelyeket és gazdasági fellendülést hoz a térségben.

A központ terveiről 2017 szeptemberében tartott nyilvános konzultáció során Obama arra ösztökélte az építészeket és a társtervezőket, hogy a helyi fiatalok támogatása érdekében gyakornoki programjaikba vonják be a térségben tanulókat.

Forrás: Dezeen.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások