cikk

Faépítészet alumíniummal kombinálva


d.adel | 2023.11.20

Baden-Württemberg Faépítészeti Díját is elnyerte az a freiburgi épület, amelynek nem csak a szerkezete hibrid – fa és beton –, de a homlokzata is. Ott ugyanis a fát az alumíniummal kombinálva jött létre az a látványos, monolitikus felület, ami a fenntarthatósági szempontokat figyelembe vevő épületet takarja.

Egy régi szupermarket helyén, magánberuházásban épült az a multifunkcionális lakó- és kereskedelmi tömb, a „Buggi 52”, amivel egy innovatív, FSC-tanúsítvánnyal rendelkező új, látványos faépülettel bővült a környék. Nagy szükség is volt erre Freiburgnak ezen a részén, ahol az 1960-as években létrejött Weingarten városrészre jellemző módon kevés a városi tér és sok a kihasználatlan terület. A városfejlesztési koncepció része, hogy a környéket éppen ilyen épületekkel kell vonzóbbá tenni, így a földszinten szupermarketnek, az emeleten óvodának és a fennmaradó hat szinten harminc lakásnak helyet adó hibrid épület jelentős hozzáadott értéket kínál lakóinak és használóinak egyaránt.

Az épületet fenntarthatósági és anyagi szempontból nézve elmondható, hogy az ahhoz felhasznált beton mennyiségét alacsonyan tartva, egy tömörfa épülethez képest a magasabb emeleteken 40%-kal kevesebb fát felhasználva tartották szem előtt a fenntarthatóság elveit, ami ráadásul még a költségek kedvező alakulását is eredményezte. Mindehhez természetesen hozzájárult a PREFA hosszú élettartamú, 100%-ban újrahasznosítható és alacsony ökológiai lábnyommal rendelkező alumínium burkolatának használata.

Az épület külső megjelenését a homlokzatra kerülő kiváló anyagok jellemzik: a helyben honos ezüstfenyő és a PREFA fekete-szürke profilhullám anyagának kreatív kombinációja nem csak a látványt szolgálják, de alkalmazásuk az épülettel szembeni tűzvédelmi elvárások miatt is hasznos, sőt elengedhetetlen volt.

A PREFA 2 mm vastag, extrudált alumíniumötvözetből készült profilhulláma, amely nagy rugalmasságot biztosít a tervezés során, maximális méretstabilitást és időtálló tartósságot kölcsönöz az épületnek, még extrém igénybevétel mellett is. A profilhullámmal burkolt épületek elegáns megjelenéséről a finom anyagszerkezet és a rejtett rögzítés gondoskodik.

Jochen Weissenrieder és a BDA építészei méltán lehetnek elégedettek úttörő projektjükkel. A multifunkcionális „Buggi 52” épület építészeti színvonalát dicséri – beleértve a fából és PREFA alumíniumból készült sötét, matt homlokzatot is –, hogy az 2022-ben elnyerte a Baden-Württemberg tartomány Faépítészeti Díját.

Három homlokzaton fa, a negyediken alumínium

Míg az épület három oldala faburkolatot kapott, addig a keleti homlokzatra tűzvédelmi okokból alumínium került. A tervezők a beruházóval közösen döntöttek a 2 mm vékony, standard fekete-szürke színű profilhullám mellett, amely mint nem éghető és könnyen megmunkálható anyag, a fa burkolathoz mechanikusan és vizuálisan is tökéletesen illeszkedett.

A kivitelezési munkálatokért felelős Holzbau Bruno Kaiser GmbH vezetője, Herbert Duttlinger építőmérnök és építőipari vállalkozó már a tervezési fázisban is jelentős szerepet vállalt. A szakember tisztában volt azzal, hogy az ezüstfenyő burkolat és az alumínium profilhullám látványa a felületes szemlélő számára alig lesz megkülönböztethető, és a „Buggi52” egységességével és monolitikus látványával minőségi épületmegoldást jelent majd a feltörekvő környék számára.

  • Funkció: Multifunkcionális lakó- és kereskedelmi épület, Freiburg (Németország)
  • Építészet: Jochen Weissenrieder (BDA Architect)
  • Kivitelező: Holzbau Bruno Kaiser GmbH
  • Homlokzat típusa: profilhullám, fekete-szürke színben
  • Foto: PREFA | Croce & Wir

További információ: Prefa

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások