cikk falazat Leier újrahasznosított

Fal újrahasznosított anyagból


d.adel | 2018.10.03
Talán előbb-utóbb eljutunk oda, hogy többségbe kerülnek azok, akik számára fontos, hogy az új épületekbe egyre több megújuló energiaforrás felhasználásával készülő, illetve újrahasznosított alapanyag kerüljön beépítésre.

Számos érdekes építési termék kísérlete zajlik ma is, de talán kevesen ismerik a nagyjából 80 éves múlttal rendelkező, és a fenti elvnek megfelelő, mineralizált faforgács alapanyagú Durisolt.

Bármilyen funkciójú épületről legyen szó – számos más tényező mellett – a falazat jelentős befolyással bír az élet különböző területein egyre gyakrabban emlegetett energiafelhasználására. Ha fal, akkor ma még leggyakrabban tégla, pedig van más falazóanyag is, amely főleg azok számára szimpatikus, akik szívesen alkalmaznak újrahasznosított anyagokat. No meg azoknak, akik az épületek energiafelhasználására vonatkozó, hamarosan szigorodó előírásoknak meg akarnak felelni.

Magyarországon a legelterjedtebb falazóanyag a tégla, környezetbarát, természetes alapanyagokból, amely az épületnek számos kiváló tulajdonságot kölcsönöz. Kevesebben ismerik ugyanakkor a nagyjából 80 éves múltra visszatekintő, újrahasznosított gyártási melléktermék, a mineralizált faforgács alapanyagú Durisolt. Ebből, hasonlón a téglához, stabil és teherbíró fal, és egy sor további hasznos, a falazóanyag összetételének köszönhető tulajdonsággal bíró, szinte bármilyen funkciójú épület építhető.

A „lakóbarát” környezetbarát
Szerencsére egyre többeknek fontos az, hogy az új épületbe beépítésre kerülő anyagok ökológiai lábnyoma minél kedvezőbb legyen, és az erre vonatkozó előírások betartása, az ilyen anyagokból épített épületekre szerezhető tanúsítványok megszerzése is egyre terjedő trendnek nevezhető. Legyen is fontos, ezt a trendet csak támogatni lehet.

A Durisol előállításához felhasznált faforgács természetesen megújuló, újrahasznosított alapanyag. A faforgácsból cement, víz és egyéb speciális alapanyagok megfelelő arányú keverésével, a fa és beton által kínált összes előnyös tulajdonságot egyesítő építőanyag válik.

A rendhagyó öko-építőanyag, a Durisol kiemelkedően jó hő- és páraháztartásának köszönhetően az épületen belül kellemes a klíma, amelyet a kiemelkedő hangszigetelő és hangelnyelő képesség egészít ki. De nemcsak az épület külső fala készülhet Durisolból, hanem természetesen a válaszfalak is, és akár kéregfalként, falpanelként is gyártható, amely jelentősen gyorsítja az építkezést. A Durisol falazóelemekből készülő építmények a falazatot erősítő vasalással és a falszerkezetbe betöltött betonnal földrengésbiztosak is.

Közel nulla energiafelhasználás
Egyre többet hallhatunk arról, hogy a nagyon közeli 2020 után csak a közel nulla energiaigényű épületek kaphatnak használatbavételi engedélyt. Ez azt jelenti, hogy aki manapság dönt otthona falazatáról, feltehetőleg a használatba vételi engedélyek ügyintézése során már az új szabályok szerint kell eljárni. Vagyis már ma úgy kell tervezni, és a megfelelő építőanyagokat, így a falazat anyagát is kiválasztani, hogy az a hamarosan életbe lépő szabályoknak megfeleljen.

A Leier a Durisol falazóanyagai tekintetében is komoly gondot fordít a termékfejlesztésre annak érdekében, hogy műszaki megoldásai megfeleljenek a ma és akár a holnap követelményeinek, az épületek energiafelhasználására vonatkozó egyre szigorodó előírásoknak. A választékban olyan vastagságú elemek is találhatóak, amely már ma megállják a helyüket a hamarosan életbe lépő szabályok között. Az izgalmas Durisol külső falak építéséhez alkalmas termékek alapját az egyébként is kiváló értékekkel rendelkező faőrlemény és beton elegyéből készült kéreg adja, magjában pedig a falvastagsághoz megfelelő grafitos hőszigetelő táblákHorgony a termék szerves részét képezik. A kész falat – a kéregfalaknál megszokott módon – helyszíni betonnal kiöntve kapjuk meg. A Λ=0,12 értéket kínáló 45 cm vastag külső falakhoz alkalmas elemben 25 cm, míg a Λ=0,24 hőszigetelő képességű 30 cm vastag elemben 10,5 cm vastag az integrált hőszigetelés.

További információ: Leier.hu

(x)

 

 
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások