hír épületek John Pawson kápolna Németország

Farakás-kápolna bicikliseknek John Pawsontól


sebesp | 2019.03.07
John Pawson 61 fatörzset halmozott egymásra. Az eredmény egy pihenő- és szemlélődő hely egy délnyugat-németországi kerékpáros út mellett.

Keskeny út vezet a kápolna bejáratához, amely az erdő és a tisztás közötti találkozási ponton található. Az építészeti hatást a legegyszerűbb gesztusokkal érték el. Bizonyos nézetből az épület tömege egy halom rönkként jelenik meg, melyeket egymásra halmoztak, míg más irányból nézve az elemek beton talapzatra való elhelyezésével formálisabb benyomást kelt egy erdőből kilépő szobor képében.

A szándékoltan szűk bejárat a fizikai közelség érzését adja, mint amikor sűrű erdőn halad át valaki, vizuálisan mindez hozzáadódik a hét méter magas és majdnem kilenc méter hosszú, keskeny térbe érkezés élményéhez.

A megrendelő szentélyt vagy szemlélődési helyet akart létrehozni elsősorban az arra kerekező biciklisek számára. A fa elsődleges felhasználására épülő terv alapja az anyag természetes állapotához való közelítésének gondolata volt. A duglászfenyő törzsét egyenes gerendákra vágták, és egymásra rakák, hogy úgy tűnjenek, mintha egy halom farönköt szárítani halmoztak volna fel.

Forrás: John Pawson honlapja

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások