sebesp | 2013.06.05
Digitális felhő formájában jelent meg Londonban az év kiemelkedő nemzetközi építészeti eseménye, a Serpentine Pavilion. Helyszíni beszámolónkban bemutatjuk a virtualitás és valóság határán egyensúlyozó ideiglenes remekművet.

Bár a nagyközönség csak szombattól látogathatja, tegnap hivatalosan bemutatták az idei Serpentine Pavilliont, melynek megvalósítására szóló felkérés az egyik legnagyobb megtiszteltetésnek számít a világ legnagyobb építészei között is. 2013-ban a japán Sou Fujimotora esett a bizottság választása, aki már a harmadik szigetországbeli a 2000 óta minden évben megrendezett eseményen, egyúttal a legfiatalabb azok közöl, akik eddig lehetőséget kaptak a rangos eseményen. A negyvenegy éves építész felhőstruktúrával fogalmazta meg a pavilont, mely szinte lebeg a Kensington Gardens zöldjében.

A könnyed térrács kezdete és vége alig érzékelhető, nincsenek tapintható falai vagy teteje, mindössze néhány polikarbonát pikkely nyújt némi oltalmat az időjárás viszontagságai elől. A látszólag véletlenszerűen elinduló és abbamaradó, mindössze 2 centiméter vastag fehér fémelemeken kívül minden átlátszó, nincsenek tájékozódási pontok, a szikrázó délutáni napsütésben csak a térben futó fehér vonalak érzékelhetők. A fénynyalábszerűen megjelenő, egymást metsző egyenesek stabilitás helyett dinamizmust, érzékelhető helyett megfoghatatlant vetítenek a látogatók köré.

A Sou Fujimoto által tervezett rácsfelhő a digitális kor gyermeke, a kézzelfogható világnál közelebb áll a virtuális valósághoz, nem keresi az anyagi világ kezdetét és végét, olyan struktúrát hoz létre, ami a világegyetem bármely pontján megidézhető, felülhetünk rá, majd ha már nincs rá szükségünk engedhetjük újra köddé válni.

A Serpentine Pavilon június 8-tól október 20-ig naponta 10 és este 6 óra között ingyenesen látogatható Londonban.

Fotók: © Sebes Péter

Az építés közben készült fotók itt láthatók.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások