hír exkluzív felújítás műemlékvédelem metszet

Felújításokkal foglalkozik a Metszet 2020/5. száma


Ware-Nagy Orsolya | 2020.10.19

Olyan épületeket veszünk sorra a Metszet most megjelent, új számában, amelyek új élettel teltek meg a közelmúltban: akár az eredeti funkció megtartásával, akár annak teljes újragondolásával, akár úgy, hogy az egykor állt épületet építették fel újra, az eredeti formavilágot követve.

Címlapra a felújított Rumbach Sebestyén utcai zsinagóga szép részlete került, az épület építés- és felújítástörténetét Arnóth Ádám mutatja be. Kőnig Tamás és Wagner Péter építészek munkáját a szerző saját fotóival illusztrálta.

További hazai példák az újraépített Lovarda, a budai Szent Ferenc sebei templom felújítása, és a Nagymező utcában, szokatlan szintráépítéssel készült Hard Rock Hotel.

A küföldi példák ezúttal Kolozsvárról (PJ villa), New Yorkból (LMCC Művészeti Központ) és Bázelből (Stadtcasino Basel) érkeznek. 

Felújítással foglalkoznak a Zöld Oldalak is, téma a nettó nulla karbonkibocsátás. A Mai szemmel rovat Márton István balatonszéplaki üdülőépületét mutatja be az elmúlt évtizedek tükrében. Az a_pro' rovat ezúttal egy elmés installációt mutat be, amely a Tyukocka névre hallgat.

A Metszet itt előfizethető

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások