cikk

Fenntarthatóság és üveghomlokzat


d.adel | 2020.04.01

20 év után kelt újra életre a madridi pénzügyi központ, az AZCA egyik magas épülete, a Castellana 77. A 62 méter magas, 1977-ben épült torony felújításának egyik látványos eleme a Guardian üveghomlokzat.

Utóbbi az épület energiatakarékosságának és környezettudatosságának egyik kulcsává is vált, és hozzájárult ahhoz, hogy az épület elnyerje az ezt elismerő LEED Platinum minősítést. A különleges látvány és korszerű működés a Luis Vidal + Arquitectos építészei munkájának köszönhető.

Az építészeti újragondolás és felújítás érintette a Castellana 77 teljes, 21.000 m2 területét, a föld feletti 18 emeletet (összesen 16.261 m2), valamint rugalmasabbá vált a földszint elrendezése, ahol irodák és üzlethelyiségek is helyet kaphatnak. A négy föld alatti parkolószint egy további ötödikkel kiegészítve összesen több mint 200 autó befogadására vált alkalmassá.

Az üveghasználatot a projekt megvalósítása során két fő cél vezérelte: elsődleges volt a természetes fényviszonyok megteremtése, másodlagos pedig az épület egyediségének kihangsúlyozása. „A feladat az épület modernizálása volt, amelynek eredményeképpen az új létesítmény rugalmas és fenntartható, mindeközben pedig kiváló minőségű, a mai igényeket kielégítő tereket kínál. Az új arculat emellett tökéletesen illeszkedik a gyökereit tisztelő, ugyanakkor jövőorientált Madrid látképéhez” – mesélte az épületről Luis Vidal, építész.

Ezeket a célokat olyan teljes körű felújítással sikerült elérni, amelynek középpontjában áll az éles, függőleges modulációval beépített, Guardian SunGuard SN 70/41 bevonatos üveget alkalmazó homlokzat. A homlokzati árnyékolás tekintetében a Guardian modern üveghomlokzati megoldásai különleges lehetőségeket kínálnak, amellyel az épület általános naphővédelmi teljesítménye az üvegezés tulajdonságain túl is tovább javítható. A 60 cm-es, kiálló lamellák, amelyek az épületfenntartást és takarítást könnyítendő a főhomlokzathoz képest 15 cm-rel kijjebb helyezkednek el, extra napfényvédelmet nyújtanak.

Üveghomlokzat három változatban

A Castellana 77 homlokzatának megépítése két lépésből állt, amely során az esztétikai és energiatakarékossági célok egyidőben valósulhattak meg.

Elsőnek le kellett bontani az omladozó, teljesen elavult, már repedésekkel teli homlokzatot. A munka második szakaszában három különböző homlokzati megoldás készült az elhelyezkedés és a felület függvényében: függönyfal homlokzat, lamellákkal ellátott függönyfal homlokzat és átszellőztetett homlokzat.

A függönyfal homlokzat préselt alumínium profilrendszerből és kitöltő panelekből áll, amelyek laminált, semleges színhatású bevonatos üvegből készültek, Guardian SunGuard SN 70/41 külső üveglappal. Ez a semleges megjelenést kölcsönző megoldás maximális napsugárzás elleni védelmet nyújt a 70 százalékos fényáteresztő képességgel. Az épület viszont nem párásodik, mert a homlokzati rendszer szellőzése az üvegezés élénél biztosított.

A jobb energiahatékonyságért: ETFE bevonatos lamellák

Castellana 77 épületfelújításának másik különlegessége a direkt ehhez a projekthez kifejlesztett ETFE bevonatos lamellák alkalmazása. A gyártás során ezek olyan speciális ívekkel és irányokkal készültek, amelyek az épület teljes homlokzatának beborítását tették lehetővé, és ami különleges, egyedi megjelenést ad a létesítménynek. Az üveg speciális bevonata lehetővé teszi a háttérvilágítást, fényáteresztő, de a hőt nem engedi át. Ezért tűnik úgy, hogy az épület gyakorlatilag egy folyamatosan változó homlokzat, amely így a környék látványosságává vált. Nappal a fény és árnyék váltakozása miatt a homlokzat fényesen csillog (a fény erősségétől függően), éjszaka pedig a beépített több kilométernyi LED világításnak köszönhetően a lamellák fényjátéka emeli ki az épület egyediségét.

LEED: kényelem és fenntarthatóság

Az egyik legelismertebb, a fenntarthatóság különböző szempontjai szerint az zöldépületeket minősítő rendszere, a LEED célja a kényelmes, környezetbarát, de egyúttal pénzügyileg is kivitelezhető, ingatlanok népszerűsítése. A Castellana 77 a Platinum minősítést szerezte meg az épület tartószerkezeteit és külső határoló szerkezeteit minősítő (Core & Shell) kategóriában.

A Castellana 77 élen jár tehát a fenntarthatóságban, amit a független minősítő szervezet, az US Green Building Council (Amerikai Zöldépítési Tanács) LEED minősítéssel (Leadership in Energy and Environmental Design) is elismert.

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével:

Németh Árpád András
anemeth@guardian.com
+36 30 479 182

További információ a Guardian Glass weboldalán!

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások