sebesp | 2018.08.30
Természeti környezetben, természetes anyagokból, minimális beavatkozással

Taller Héctor Barroso öt hétvégi házat tervezett Valle de Bravo-ban, Mexikó hatalmas erdőterületén, amelyek alkalmazkodnak a helyszín topográfiájához. Fenyőfák veszik körül őket, melyek visszhangozzák a szél zúgását.

Tipológiájukban az épületek azonosak, hat tömegelemből állnak oly módon, hogy középen átriumot hoznak létre. Az átriumban lévő terasz kilátást, csendet és intimitást biztosít. Észak felé a beépítés határozott zárt falat képez. Dél felé a kertre és az erdőre nyílik ki a tér, napfényt engedve a közös kertbe és a belső terekbe.

A földszinten a nappali, az étkező, a konyha és az egyik hálószoba kapcsolódik a külső terekhez, teraszokhoz és a kerthez. A felső szinten három hálószoba kapott helyet minden épületben, kilátást biztosítva a csodálatos fenyőkre.

Az anyagok, mint a tégla, a fa és a talaj mind helyi forrásból származnak. A földkiemelésből származó talajt a falak borítására szolgáló fő anyagként termelték ki és hasznosították újra. Így elmondható, az építészet szó szerint a földből nőtt ki.

Az épületek párbeszédet folytatnak egymással és a természeti tájjal, a helyi környezetet minden részletében tisztelik. Mindegyikük alkalmazkodik a hely adottságaihoz, és minimalizálja a környezetre gyakorolt hatást.

Képek: Rory Gardiner

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások