hír cikk EBI Építésaktivitási Jelentés magyar építési piac magyar építőipar projektinformáció

Folytatódhat a növekedés az építőiparban?

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2018 Q1


buildecon | 2018.05.18
2017-ben megdöntött minden eddigi rekordot a hazai építőipar, a növekedés pedig folytatódni látszik – derül ki a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentésből. Az idei év első negyedévében 8 százalékkal magasabb összegben indultak el kivitelezési munkák hazánkban, mint 2017 azonos időszakában.

Mint korábbi cikkeinkben is írtuk, a 2 200 milliárd forintos megkezdett kivitelezési munkaérték tavaly olyan magas összeget jelentett, amire eddig még soha nem volt példa. A rekordot követően a növekedés pedig folytatódni látszik. Legalábbis az idei év első negyedévében 8 százalékkal magasabb összegben indultak el kivitelezési munkák hazánkban, mint 2017 azonos időszakában. Összesen 592 milliárd forintot tett ki a megkezdett beruházások összértéke, vagyis az Aktivitás-Kezdés mutató, ami a tavalyi harmadik negyedévet leszámítva a 2. legnagyobb volt az elmúlt években. (1.ábra)

Csúcsra jár a mélyépítési szektor

Már a tavalyi évben is erős pörgés jellemezte a mélyépítéseket hazánkban, mint korábbi jelentésünkben bemutattuk, 2016-hoz képest megduplázódott az Aktivitás-Kezdés mutató értéke, így eddig soha nem látott mértékben kezdődtek meg kivitelezési munkák 2017-ben. A növekedés pedig tovább folytatódott az idei év első három hónapjában. 360 milliárd forint összegben indultak el mélyépítési projektek Magyarországon, ami 2014 második negyedéve után a valaha volt 2. legmagasabb összeg 3 hónap alatt.

A jelentős összegű Aktivitás-Kezdés bővülésben az út- és vasútépítés játszotta a főszerepet, a 360 milliárd forintból 300 milliárd forint volt ezen szektorok részesedése. A megkezdett út és vasútépítések összege minden eddigi rekordot megdöntött, soha ilyen összegben nem indultak el projektek hazánkban 3 hónap alatt, mint 2018 januárja és márciusa között.

A magasépítéseknél csökkent a lendület

Már a tavalyi utolsó negyedéves jelentésünkben is némi visszaesésről számoltunk be az elindított magasépítési projektek kapcsán, az idei első negyedévben pedig szintén a korábbiaknál mérsékeltebb értékben kezdődtek meg beruházások. 2016 első negyedéve óta most volt a legalacsonyabb az Aktivitás-Kezdés mutató értéke a szektorban, a magasépítések közé tartozó megkezdett fejlesztések összértéke 232 milliárd forintot tett ki, szemben az egy évvel korábbi 261 milliárddal. A magasépítések esetében a 4 negyedéves gördülő átlagok alapján most először látszik csökkenés 2015 első negyedéve óta az újonnan elindított kivitelezési munkák összegében.

A mérséklődésben a kisebb lakásépítési lendület mellett a nem lakáscélú magasépítések esetében tapasztalt visszaesés egyaránt szerepet játszott. Utóbbinál 153 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés mutató értéke, ami 2016 első negyedéve óta a legalacsonyabb összeget jelentette. A magasépítési lendület mérséklődése ellenére az idei év első három hónapjában is indult több nagy magasépítések körébe tartozó projekt. Ekkor vette kezdetét például a Magyar Állami Operaház felújítása, melynek bekerülési értéke meghaladja a 20 milliárd forintot, illetve szintén az első negyedévben kezdődött meg a Néprajzi Múzeum építése. De január és március között indult el a Máriaremetei Gyarmati Dezső uszoda építése, valamint két nagyobb iroda-beruházás, a Balance Hall vagy a Skylight City is.

Közép-Magyarország mellett Nyugat-Magyarország erősített

Továbbra is erős Közép-Magyarország részesedése a megkezdett kivitelezési munkákból, 2018 első három hónapjában azonban Nyugat-Magyarország is erősített. Előbbi részesedése az Aktvitás-Kezdésben a 2017-es 49 százalékról 52 százalékra nőtt, ami továbbra is jelentősen meghaladja a korábbi évek arányát. Nyugat-Magyarországon a 2018 első negyedévében megkezdett kivitelezési munkák 33 százaléka található, szemben 2017 20 százalékos arányával, és mostani részesedése így meghaladta a korábbi években jellemzőt is. (2.ábra)

A teljes kiadvány megrendelhető, ennek feltételeiről és a kutatással kapcsolatos háttérinformációkról az ebi@ibuild.info címre írva kaphat tájékoztatást.

A cikket írta: Tancsics Tünde (ELTINGA)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások