sebesp | 2023.09.29

Felülről megvilágított lépcsőház köré szervezték a brutalista stílusban épült, többgenerációs villát.

Kubikus betontömegek és lépcsőházak hálózata alkotja az Up to the Sea (Irány a tenger) névre keresztelt, tömbök halmazából formált családi házat, amelyet a Matharoo Associates építésziroda tervezett az indiai Dumas tengerparti városban.

A tengerpart közelében, egy füves területen elhelyezkedő ház kő alapon áll, úgy tervezték, hogy egyesítse a hagyományos indiai dizájnt a modern építészettel. A többgenerációs otthon az építtető családja négy generációjának kínál szállást, valamint közösségi tereket, amelyek egy központi, világos lépcsőházat vesznek körül.

A környező tájra és a közeli tengerre néző betontömbökből álló ház egy tetőablakkal megvilágított központi átriumot ölel körül. Az ősi indiai lépcsőházakat idéző térben tükröződő korlátokkal határolt lineáris lépcsősorok találhatók, amelyek a lépcsőház szélein körbefutnak, és a szinteken a pihenőn folytatódnak.

A lépcsőház körül a Matharoo Associates privát lakóegységeket alakított ki a család négy generációjának elhelyezésére. Hogy minden családtagnak saját teret biztosítson, a stúdió külön lakosztályokra osztotta a szinteket. Nyolcvan év van a család legidősebb és legfiatalabb tagjának életkora között, ezért nem csoda, ha a négy generációnak megvannak a maguk igényeik, szükségük van arra, hogy privát terekben élhessenek.

Az első emeleten található egy vendéglakosztály az építtető lánya és családja számára, míg a második emeleten két különálló rész található, az egyik a családfő lakosztálya, a másik pedig a fiának és családjának készült. Az idős nagymama a földszinten kapott lakrészt.

A hálószobákban a betonfalakat fa panelekkel és polírozott padlóval párosították, különféle textúrákat felvonultatva. A fürdőszobák falát durva textúrájú csempe borítja, míg a keskeny, alacsony ablakokból fényezett, sötét padló tükrözi vissza a természetes fényt.

A meleg tónusú fa falburkolattal és élénksárga étkezőszékekkel az étkező a ház sarkában határolja a nagymama hálószobáját, míg a lépcsőház túloldalán egy konyha található.

A magánzónák alatt, a villa földszintjén a tervezők közösségi tereket alakították ki, köztük egy modern bútorokkal és sötét anyagokkal – fekete padlóval és sötét kőfalakkal – határolt nappalit. A közös használatú lakóterek egy szabadtéri étkezőre nyílnak, amely a ház oldala mentén húzódik, és egy hosszú úszómedence határolja. 

Mivel az épület az Arab-tenger közelében épült, és  a várostól távoli telekre esett a választás, magától értetődő volt, hogy a teraszról a tengerre néző kilátás legyen az egyik fő szempont. A tiszteletet parancsoló eleganciát, tiszta építészeti gondolatokat tükröző térkapcsolatokat játékos tömegjátékok oldják, teszik mozgalmassá.

Képek: Dinesh Mehta

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások