épületek exkluzív kultúrális központ Mecanoo Tajvan

Gigantikus kulturális központ épült Tajvanon


sebesp | 2018.10.24
A Mecanoo tervei alapján Tajvanon átadták a 141 000 négyzetméteres Nemzeti Kaohsiung Művészeti Központot, amely a világ legnagyobb előadóművészeti központja egyetlen fedél alatt.

A 34 843 m2-es tető alá bújtatott épület, mely a szomszédos park után Weiwuying nevet kapta, négy új beltéri rendezvényhelyszínt tartalmaz: egy 2 236 férőhelyes operaház található a központjában, egy 1 981 férőhelyes koncertteremmel, egy 1,210 férőhelyes játszóházzal és egy 434 férőhelyes előadóteremmel körülvéve.

Az ötödik rendezvényhelyszín maga az épület teteje, mely lágyan leereszkedik hogy megérintse a földet egy szabadtéri színházat alkotva, amely a parkra néz.

A művészeti központ nézőtereit egy fedett előcsarnokból, a Banyan Plazából lehet megközelíteni, amely a rendezvényhelyszínek körül az egész épületet végigkíséri, és publikus zónát képez ahol az emberek találkozhatnak a kulturális események előtt vagy után.

Minden helyszín egy köztérhez kapcsolódik, mintha több épület együttese lenne. A különbség az, hogy ezek a területek folyamatosan fedettek, és a városi jellegű közterek sora a barlangszerű térrel összefogva védett menedékként szolgál a forgalmas városi környezet elől, mint a környéken gyakori banyán fa árnyéka.

A régióban gyakran megtalálható banyán fák kiindulópontot jelentenek az épület formájának kialakításához. A sétányok és az informális terek révén lehetővé teszi az emberek számára, hogy mindazt csinálják, amit egy banyán fa alatt tennének, sőt akár rögtönzött előadások is létrehozhatók egyes területeken.

A fedett tér felett az épület egyéb létesítményei kaptak helyet, többek között próbatermek és rendezvényterek, éttermek és művészeti galéria. A színházakat kiszolgáló technikai területek az előcsarnok alatti területen helyezkednek el.

A Mecanoo szerint a négy nézőtér mindegyikének saját identitása, elrendezése, akusztikája és hangulata van. A koncertteremben szőlőültetvények karakterét követi, az operaház a történelmileg híres patkó alakban lett kialakítva, a játszóház teljes mértékben alkalmazkodni képes egy sor eltérő elrendezés igényéhez, ezért az alaprajzi rendszer a meghatározó.

Építész: Mecanoo architecten
Helyi építész: Archasia Design Group
Szerkezettervező: Supertech
Épületgépészet: Yuan Tai
Épületvillamosságr: Heng Kai
Akusztika: Xu-Acoustique
Színháztechnika: Waagner-Biro
Fotók: Iwan Baan

Az épület bemutatása olvasható a Metszet most megjelent, 2018/5. számában a 32-37. oldalon, Gutai Mátyás cikkében. Előfizethető itt. – a szerk.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások