tervek videók, animációk Egyesült Királyság felhőkarcoló Foster + Partners London

Gigantikus tulipán érkezik Londonba Fosterék jóvoltából + videó


sebesp | 2018.11.20
London legmagasabb épülete lesz az a bizarr felhőkarcoló, amely közvetlenül az Uborka mellől formálhatja újra a városképet. A szakmai kozvelemény máris élcelődik a nemrégiben Stirling-díjjal jutalmazott iroda legújabb tervén.Mint Londonban minden felhőkarcolónak, a Tulip (Tulipán) névre keresztelt, a minap engedélyezésre benyújtott toronynak is már születése pillanatában névvel kell rendelkeznie a könnyebb felismerés, vagy inkább a sikeresebb médiaeladhatóság érdekében. A Foster + Partners által tervezett forgó gondolákból és kilátópontból álló, 305,3 méter magas tornyot a londoni Gherkin (Uborka) tőszomszédságában tervezik megépíteni, egy zsebkendőnyi területen. London városának legmagasabb építménye lesz, ha megkapja az építési engedélyt.

A karcsú betonmag biztos támaszt nyújt majd az acélkeretes, üveggel burkolt kilátószinteknek. Legszélesebb pontján a megfigyelőfedélzet 34,5 méter lesz, a betonmag ellenben csak 14,3 méter átmérőjű. A kilátóteraszokat égi üveghidak kötik össze, legfelül pedig egy bár és étterem kap helyet, 360°-os kilátással. A homlokzatot forgó üveggondolák gazdagítják majd, mintha több kis London Eye óriáskerék pörögne rajta. Lenne még egy oktatási központ is a toronyban, ahol London történetével ismerkedhetnének meg iskolás csoportok.

A torony olyan, mintha egy tulipánvirág kibomlásra váró szirmai ülnének egy vékony száron, legalábbis az alkotók szerint. Egyeseknek másra indult be a fantáziája, valamiféle szexuális játékszerre asszociálnak. Leginkább azt nehezményezik, hogy a sztárépítész-irodának miért kellett "disneylandi" irányba elmennie. A kilátófunkció is meglehetősen kérdéses igény a brit fővárosban, hiszen jelenleg vagy kéttucatnyi felhőkarcoló van tervezés alatt, minden második tetején valamilyen nyilvánosság számára is megnyitott nézegetőhellyel, nem is beszélve a már ma is működő hasonló lehetőségekről. A valóságtól igencsak elrugaszkodott ötletnek hangzik iskolás csoportokat a toronyba felvinni, amikor a közelben van a London történetét bemutató múzeum. Egyben mindenesetre nagy az egyetértés, jobb lenne, ha sosem kapna engedélyt a Gherkint tulajdonló társaságnak az egykor a City-t uraló, ma már törpének számító, mégis ikonikus épület ilyen módon erőltetett újrapozicionálási ötlete.

A csípősebb nyelvűek szerint, ha a az eredeti funkció mégsem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, bármikor átértékelhetik az építményt a szexuális oktatás gigantikus emlékművének, ezzel minden képzeletet felülmúló látogatószámot indukálva.

Látványtervek: DBOX / Foster + Partners.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások