hír cikk Austria buildecon euroconstruct wifo

Gomolyfelhők az európai építési piac felett


buildecon | 2023.01.31

Michael Klien, a WIFO, az Euroconstruct osztrák tagintézetének elemzője szerint 2022 volt a második év az európai építőiparban, amely fellendülést hozott a pandémia kitörése után. A tavalyi 3%-os éves növekedési ütem azonban az építési költségek meredek emelkedése miatt jóval alacsonyabb volt, mint 2021-ben (+5,8%).

Az osztrák építőipar számára 2022 ígéretesen indult: a WIFO év eleji felmérésében egyre több cég a rendelések kedvező alakulásáról számolt be. Viszont az év folyamán a gazdasági helyzet folyamatosan romlott. Az építőipari munkák viszonylag gyors lassulása nemcsak Ausztriában, hanem az Euroconstruct többi országában is meghatározó lett. Az országok üzleti bizalmi indexének összehasonlításából kiderül, hogy az európai építőipar elvesztette a lendületet és sok esetben optimistából pesszimistába fordult. A környező országokban, Németországban, Csehországban, Magyarországon és Lengyelországban már most több a nem elegendő rendelésállománnyal bíró cégek aránya.

Az építőipari munkák elapadásáért az építési költségek alakulását hibáztathatjuk. Az európai építőipart rövid időn belül két egymást követő költségsokk érte. 2021-ben a világjárvány utáni jelentős költségnövekedés elsősorban a váratlanul gyors gazdasági fellendülés miatt volt. A 2021/2022-es év fordulóján még úgy tűnt, hogy a helyzet kisimul, és az áremelkedés is az anyaghiány enyhülésével, de 12 hónapon belül a második költségsokk is megjött az ukrán háború miatt. Ellentétben a 2021-es költségnövekedéssel, amely az ellátási lánc problémáival párosult, ezúttal a háború miatti magas energiaár volt a kiváltó tényező. Mivel sok építőanyagnak energiaigényes gyártási technológiája van, masszív áremelkedés következett. Egy WIFO elemzés szerint az olyan nyersanyagokon kívül, mint a fa vagy a bitumen, különösen érzékeny növekedés következett be az acél- és vastermékek, valamint az üzemanyagok esetében (beleértve a dízelt is). A két sokk az építési költségek kétszámjegyű növekedéséhez vezetett 2021-ben és 2022-ben.

Bár egyes alapvető építőanyagok, mint az acél ára már esni kezdett (az acéltermékek azonnali árai az európai árutőzsdéken már 30%-kal a 2022-es tavaszi csúcs alatt vannak), 2023-ban nem várható még költségcsökkenés. A folyamatos inflációs nyomás és a magasabb kamatok miatt az európai építőipar kilátása a legjobb esetben is csak stagnáló. Az építőipari szolgáltatások iránti kereslet összeomlásának kockázata pedig igencsak valós lett.

Írta: Michael Klien, WIFO (Euroconstruct Ausztria)
Magyar verzió: Buildecon (Euroconstruct Magyarország)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások