cikk

Guardian Glass: a fenntartható fejlődésért


d.adel | 2020.05.26

Amikor a „zöld” gondolkodásmód szinte a napi életünk része már, csaknem elvárás, hogy az ipari termelés is egyre kevésbé legyen környezetszennyező. Ennek eredményeként a fenntarthatósági elvek mentén folyó munka és annak igazolása a magukra adó vállalatok esetében a stratégiai célok közé emelkedett.

Az említett igazolások közé tartozik a Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle) tanúsítvány is, amelynek bronz fokozatát a Guardian Glass nyolc európai üzemében folyó sík-, bevonatos és laminált üvegeinek előállítására kapta meg. Lássuk, milyen előnyökkel jár a tervezőnek és használóknak a fenntarthatóság jegyében készült termékek alkalmazása.

A Cradle to Cradle Certified™ termékszabványt egyre nagyobb arányban ismerik el az épületek fenntarthatóságát különböző szempontok szerinti vizsgáló LEED és BREEAM minősítéssel foglalkozó szervezetek és gyártók is. A nagy nemzetközi cégek megértették és alkalmazzák az egyre inkább a napi kommunikáció részét képező felelősségteljes vállalati magatartás elvárását. Ezek a tanúsítványok nem csak az állandó minőség megtartására, de folyamatos fejlődésre is ösztönöznek. A C2C szabvány az építőipari szektorban is a változást jelenti, amely arra biztatja a tervezőket és a termékeket megvalósító gyártókat, hogy csak annyira károsítsák a környezetet az alapanyagfelhasználástól a gyártáson át a beépítésig, amennyire feltétlenül szükséges és inkább gyakoroljanak rá pozitív hatást az újrahasznosítás módszereivel.

A Cradle to Cradle Building Charter szabvány a termékek fenntartható tulajdonságainak folyamatos ellenőrzésére szolgál meghatározott kritériumok mentén. A szabvány öt kategóriában értékeli a termékeket az emberi egészség és környezetre gyakorolt hatásuk alapján. Az elért eredményeknek megfelelően emelkedő szintű értékelést ad, amelynek kétévente történő ellenőrzése a vállalatokat is folyamatos újításra ösztönzi. Az öt kategória alapján az egyes szinteken egyre szigorúbb kritériumoknak kell megfelelni:

  • Anyagegészség – optimalizálja a termék/épület tervezése során felhasznált vegyi anyagok mennyiségét, hogy a lehető legkevésbé legyen káros az egészségre és a környezetre.
  • Megújuló energia és a széndioxid kibocsátás kezelése – arra törekszik, hogy a működtetés újrahasznosítható és megújuló energiával történjen, a cél az energiafelhasználás csökkentésével az ökoszisztéma egyensúlyának megtartása.
  • Vízfelhasználás – értékes forrásként kezeli a vizet ösztönözve a hatékony kezelési és felhasználási stratégiákat.
  • Anyag újrahasznosítás – már az építész munkája során kiiktatja a „hulladék” fogalmát egy újfajta alapanyag-életciklus létrehozásával, azzal a céllal, hogy az alkotóelemek állandó körforgásban maradjanak minőségrontás nélkül.
  • Társadalmi igazságosság – a teljes üzleti folyamatban résztvevő szereplők felelősségtudatos üzletvitelét, etikusságát és környezettudatosságát vizsgálja.

C2C bronz tanúsítvány – a további fejlődés ösztönzője

A Guardian Glass vezetése a sík-, bevonatos és laminált üvegeinek gyártását tekintve, és a cég jövője szempontjából a bronz minősítést jelentős előrelépésként kezeli. „Ez egy remek eredmény a Guardian Glass-tól. Az elmúlt 12 hónapban 8 európai üzemben több mint 15 részleg nagyjából 60 munkavállalója dolgozott a C2C minősítési folyamatokon. A bronz fokozat megszerzése arról tanúskodik, hogy a Guardian világvezetőként folyamatosan elköteleződik és befektet a fenntartható üvegtermékek gyártási folyamataiba.” – mondta Guus Boekhoudt, a Guardian Glass alelnöke, és a Guardian Europe ügyvezető igazgatója.

A cég a minősítés megszerzésével azon igyekszik, hogy tudatos magatartásukért a felhasználók másokénál magasabbra értékeljék termékeiket és szolgáltatásaikat. Cél az életminőség javítása az energiafelhasználás további csökkentésével, és az épületben tartózkodók kényelmének növelésével.

Tudjon meg többet a Guardian Glass Europe Bölcsőtől bölcsőig (Cradle to Cradle) tanúsítvánnyal rendelkező termékeiről a Guardian Glass weboldalán.

Kérdés esetén vegye fel a kapcsolatot a Guardian magyarországi képviseletével:

Németh Árpád András
anemeth@guardian.com
+36 30 479 1828

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások