cikk

Guardian: könyv, zene és üveg


d.adel | 2023.09.08

Vilnius egyetemi könyvtárának homlokzatát nem mindenhol borítja üveg, néhol falazott szerkezetekhez kell illeszkednie, néhol a felhasználásával teljes homlokzat készült. A párizsi zenei központnak nem csupán a látványa rendhagyó, de különleges jellemzője, hogy többféle üveg összeépítésével valósul meg a kívánt hatás.

Közös a két épületben, hogy a felhasznált üvegek fontos szerepet játszanak a nyári hő- és napvédelemben.

A homlokzati üvegek legkomolyabb feladata ma már nem az épület többi szerkezetéhez fogható hőszigetelő értékek biztosítása, hanem a nyári felmelegedés elleni védelem a látható fény, vagy a látvány korlátozása nélkül. A két kulturális intézménnyel a fókuszban lássuk, milyen elvek mentén oldják meg ezt a feladatot a Guardian üvegjei.

Gyakran felmerülő dilemma, a jobb üvegezés vagy a látványt is korlátozó napvédő eszközök szerelése közötti döntés. Ugyan túlzás lenne azt mondani, hogy egy megfelelő üvegkombinációval soha nem lesz szükség árnyékoló eszközök használatára, ám akár egy jelentősebb méretű épület esetén az üvegkombináció egy rétegének komolyabb hővédő képességűre cserélése egészen biztosan kevesebbe kerül, mint az összes felület árnyékolása, amely még az esetleg drágán megfizetett panorámát is elveszi. „Gyakran az üvegtől hasonló tulajdonságokat várunk el, mint egy falazott szerkezettől, ami lényegében lehetetlen, részben pedig mégis megvalósul. Maguknak az üvegeknek kifejezetten jó értékkel kell rendelkezniük, hiszen a teljes szerkezetnek kell az elvárt U-értékeket teljesítenie. Ebbe beleszámítanak a szerkezet kevésbé jó értékeket felmutató profiljai, vasalatai is. De ami ennél fontosabb: a mai építészeti elvárások az üvegek szinte „láthatatlanságát” igénylik, így a bevonatokkal ellátott üvegeknek ezek között a feltételek között kell magas teljesítményt nyújtaniuk.” – mondta Németh Árpád András, a Guardian Glass mérnök tanácsadója, a Zöld építés podcast csatornán meghallgatható beszélgetésben.

Vilnius: a szerkezet fontos eleme az üveg

A Paleko Arch Studija által tervezett Egyetemi Könyvtár Vilnius külvárosában, egy fenyőerdő közelében található. Ez ihlette az építészt a hangulatos belső terek természetközeli hangulatának megteremtése során. Mindez a kint és bent játékával, párbeszédével is megvalósul.

A fenyőerdőre két hatalmas, üvegezett homlokzat néz, megvilágítva a fákat éjszaka; napközben pedig a fényben fürdő fák az igények szerint rugalmasan és dinamikusan alakítható épületbelső vizuális részévé válnak. A beltérben uralkodó fehér szín célja, hogy semmi ne terelje el a figyelmet a könyvekről és a látogatókról.

Az üvegezett homlokzatokat úgy rendezték el, hogy minden csatlakozás és hézag vízszintesen, az ívelt felületek ellenére egymással párhuzamosan fusson az épület körül. A délre néző, kisebb ablakokkal ellátott falak megóvják a látogatókat és a könyveket a közvetlen napsugárzástól és a túlmelegedéstől. (A felhasznált üvegek: SunGuard® SN 51/28 és SN 40/23)

Párizs: üvegkombinációk egymáshoz illesztése

A párizsi Boulogne-Billancourt külváros központjának emblematikus és látványos épülete, a La Seine Musicale zenei és kulturális központ, amelynek lenyűgöző, energiahatékony üveghomlokzata négy különféle Guardian SunGuard® bevonatos üveg egymáshoz illesztésével készült.

A Shigeru Ban és a Jean de Gastines Architects által tervezett épület a legújabb állomás a szigetek rendezési tervének megvalósításában. A zenei központ alsó, gömbalakú, kagylószerű, hatszögű szerkezete a SunGuard® SNX 50/23 napfényvédő üveg felhasználásával épült, amely nagy mennyiségű természetes fényt ereszt át, és mindezt kiváló napfény elleni védelemmel ötvözi.

A projekt különlegessége, hogy a figyelemre méltó, energiahatékony homlokzat négy különböző Guardian SunGuard® üveg felhasználásával készült. Az üvegek kiválasztása az egyes épületrészekkel kapcsolatos elvárásokra adott alapos tervezői válasz eredménye volt. A hajószerű épület alsó részéhez a SunGuard® SNX 50/23 üveg, a tetején lévő gömbhöz pedig a SunGuard® SN 70/41, SN 51/28 és SN 40/23 üvegek kombinációja bizonyult a legmegfelelőbbnek.

További érdekességek

Inpsiráció a nagyvilágból

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások