hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

Gyenge első negyedév a magasépítéseknél, zuhanás az út- és vasútépítésekben

EBI Építésaktivitási Jelentés – 2021 Q1


buildecon | 2021.05.11

Nem ért véget a megkezdett építési munkák összértékének stagnálása a legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés szerint.

2021 január és március között 421 milliárd forint értékben kezdődtek meg a kivitelezési munkák a szektorban, ami bár nem tér el kiugró mértékben az előző három negyedév során látott összegektől, de így is az elmúlt két év legalacsonyabb Aktivás-Kezdés mutatója. A megelőző két év január-március közötti időszakaihoz képest egyértelműen gyengébben sikerült az évkezdet: a jónak számító 2020-as első negyedévhez képest a visszaesés körülbelül 35%-os volt, de még 2019 azonos időszakával összevetve is 15%-os csökkenés látható.

Az elindult magasépítési beruházások értéke az első negyedévben ugyan az előző év azonos, kiugró Aktivitás-Kezdést hozó időszakához képest jelentős visszaesést mutatott, azonban a tavalyi év többi negyedévéhez hasonlítva növekedett a három hónap alatt megkezdett kivitelezések összértéke a szektorban. Összességben 2021 első negyedévében 340 milliárd forint értékben léptek magasépítési projektek kivitelezési fázisba, ami a korábbi évekhez viszonyítva gyenge három hónapot jelentett. Az előző tendencia érvényes a magasépítéseken belül a nem lakáscélú magasépítésekre is, ahol az Aktivitás-Kezdés 261 milliárd forintot tett ki. Bár a tavalyi kiugróan magas első negyedéves Aktivás-Kezdéshez képest jelentős volt a csökkenés, az év többi negyedévéhez, valamint a korábbi évek első három hónapjaihoz képest nem tért el jelentősen a három hónap alatt elindított építkezések összege.

A negyedévben elindult legnagyobb nem lakáscélú magasépítési projektek között két irodaépület kivitelezése mellett például kezdetét vette a győri Vízi élménypark beruházás, Kecskeméten a Mercedes K1 présüzem második ütemének építése, Vecsésen a CTPark, míg Maglódon a HelloParks logisztikai központok kivitelezése, de szintén elindult a Diósgyőri vár felújítása, a Hunguest Hotel Panoráma Hévíz beruházás és a Nyíregyházi Állatparkban a Jégkorszak Interaktív Bemutatóterem építése.

A mélyépítési szegmensben látványos csökkenésre került sor, a kivitelezési fázisba lépő fejlesztések értéke szinte a felére esett vissza 2021 első negyedévében, a tavalyi év azonos időszakához képest. Idén január és március között csupán 82 milliárd forint értékben indultak el  mélyépítési projektek, ami a 2015-2016-os szinteket idézi, és az elmúlt 5 év egyik legalacsonyabb értékét jelenti. A mélyépítési Aktivitás-Kezdés mutató különösen alacsony szintjében nagy szerepet játszott az út-és vasútépítési beruházások drasztikus visszaesése, 2013 óta 2021 első negyedévében volt a harmadik legalacsonyabb az elindult kivitelezések összege a szektorban. 2021 első három hónapjában alig vette kezdetét jelentősebb út- és vasútberuházás. A nem út-és vasúti mélyépítési projektek Aktivitás-Kezdés mutatója szintén visszaesett, 63 milliárd forintot tett ki, ami 2016 óta a második legalacsonyabb összeget jelentette. A második negyedév ugyanakkor már javuló számokat hozhat a mélyépítésekben, áprilisban ugyanis két nagyobb fejlesztés is kezdetét vette, a Kalocsa-Paks közötti új Duna-híd és kapcsolódó úthálózat kialakítása, valamint az M6-os autópálya Bóly és országhatár közötti szakaszának építése. Az idén induló 2021-2027-es Európai Uniós költségvetési ciklus pedig várhatóan új forrásokat biztosít majd a mélyépítési projektek számára.

A 2021-es év első negyedévében a kivitelezési munkák értékének három régió közti megoszlása egészen kiegyensúlyozott volt. Közép-Magyarország részesedése a 2014-2020 közötti időszakhoz képest enyhe csökkenést, míg ezzel párhuzamosan a Nyugati régiók részesedése ezzel pont megegyező mértékű növekedést mutatott, miközben a keleti régiókban változatlan arányban indultak el a kivitelezési projektek. 

Az EBI Építésaktivitási Jelentés az ibuild.info (projektkutatás, projektadatbázis), az Eltinga és a Buildecon (mutatószámok kialakítása, aggregálás) együttműködése. A kiadvány megrendelése és a kutatással kapcsolatos háttérinformációk: ebi@ibuild.info

A cikket írta: Tancsics Tünde (Eltinga)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások