sebesp | 2012.06.02
Lidérces lila fényben lebeg a Harry Potter könyvekben is szereplő londoni King’s Cross pályaudvar nemrég átadott, hatalmas ernyővel fedett új indulási csarnoka, melyet sokan a huszonegyedik századi vasúti várótermek modelljének is tekintenek.

Az ötvenes évek óta sokat változtak az utazási szokások, felgyorsult a mindennapi élet ritmusa, az utazók többsége csak átrohan az egykor hosszas búcsúzkodásoknak hátteréül szolgáló állomásokon. Ha ehhez még a világvárosi léptéket, az évi 50 milliós utasforgalmat is hozzá tesszük, nyilvánvalóan másfajta indóházzal találkozik az utas, mint a néhány hete bemutatott hatvani vasútállomás (Megáll(t) az idő / Kultúrváró 1956) gazdag kortörténeti értékekkel bíró épületében.

A londoni King’s Cross pályaudvar 1852-ben épült kettős csarnokát már régen kinőtte a londoni forgalom, amit a korábban az elé épített bádoglabirintussal próbáltak megoldani. Az eseményeket végül az Olimpiai készülődés gyorsította fel, mivel a világesemény lebonyolításának közlekedési feladataiból jelentős szerepet szánnak a pályaudvarnak.

John McAslan + Partners kapta 2007-ben a megbízást a beépítési koncepció, később a meglévő védett épület felújítási, és az új indulási csarnok építési terveinek elkészítésére. Az elképzelés újszerűsége abban rejlik, hogy míg korábban a vasúti szerelvényeknek építettek nagy fesztávú csarnokokat, ebben az esetben az induló vonatokhoz igyekvő utasok számára tették meg ugyanezt. A régi pályaudvar oldala mellé épített félkör alaprajzú, közbenső alátámasztások nélküli fémkupola 20 méter magasba emelkedik, 150 méter hosszú átlója mentén feszül a műemléki téglahomlokzatnak. Központi tere és a megőrzött szomszédos hotelépület karéját követő ívén végigfutó közlekedő sáv közé beúsztatott szolgáltató pavilonok szabad átjárást engednek minden irányba, így az utasok a lehető leggyorsabban érhetik el járatukat, természetesen jegyellenőrző kapukon keresztül. A galériaszinti gyorsétkezőkből hídon keresztül lehet a megfelelő vágányhoz jutni, ahol minden peronhoz lift is segíti a mozgásukban korlátozottakat.

A Western Concourse (Nyugati Gyülekezőhely) néven is emlegetett impozáns csarnok a kései angol gótika kifinomult hálóboltozatait idézi. Metszetében lágyan ívelt, fordított tányér formájú tetőzetének könnyed megjelenését a középpont körüli természetes fényt átengedő megnyitása is segíti. Az óriás ernyő acélcső szerkezetét belülről lidérces lila fény világítja meg, mellyel sikerült tovább fokozni a súlytalanság érzetét.Grafikák: www.mcaslan.co.uk
Fotók: ©Sebes

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások