hír

"Ha a hatóság kéri, feltöltöm kilóra" – avagy hogyan tesznek eleget az építészek a "CPR-rendeletnek"

A koos.hu felmérése


Csépé | 2017.07.07
A koos.hu építész szakmai felmérése többek között piacvezetőnek mérte a Metszetet, de rákérdezett a teljesítménynyilatkozatokkal kapcsolatos gyakorlatra is. Legtöbben a CPR.hu honlapot ismerik a tervezők közül, de a többség a konkrét termékkiírás gyakorlatát követi.

A felmérés legnagyobb része itt és itt olvasható, egyebek között kiderül, hogy a válaszadó közel hétszáz építész részvételével zajlott felmérérs alapján az építészek a nyomtatott lapok közül leggyakrabban a Metszetet olvassák, míg a honlapok között az Építészfórum a piacvezető, de a Tervlapot így is a kérdezettek mintegy fele olvassa. A jogszabályváltozásokkal kapcsolatban az Epitesijog.hu a leghasznosabb.

Szerkesztőségünk megkapta a teljesítménynyilatkozatokkal kapcsolatos nyílt kérdésekre adott válaszokat. A megkérdezett 692 főből 163 kollégát saját bevallása szerint nem érinti a teljesítménynyilatkozatok kérdésköre a többi 529 kolléga többsége a konkrét termékek kiírását favorizálja:

A nem oly régen indult internetes adatbázisok számára a ("kombinálókkal" együtt) mintegy tíz százalékos használati arány ugyan nem túl nagy, de a növekedési potenciál még jelentős, hiszen a válaszadok közel fele nem ismeri ezeket a portálokat:

Ugyanakkor legtöbben a www.cpr.hu oldalt ismerik. És vannak olyanok is, akik egyszer megcsinálták a teljesítménynyilakozatok kigyűjtését az online felületen "onnan egy fájlba letöltöttem mindent és ha a hatóság kéri, feltöltöm kilóra." Mert az azért egyértelmű, hogy a teljesítménynyilatkozatos rendszer nem népszerű a szakmagyakorlók körében. De ugyebár éppen az ezzel kapcsolatos kiírások, ellenőrzések megkönnyítésére jöttek létre az említett adatbázisok is, melyek bővítését többen sürgették a válaszadók közül.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások