sebesp | 2012.01.22
Remetelak magányosoknak vagy álomotthon bulizós arcoknak? A brit főváros legújabb attrakciója, az egyedülálló adottságokkal rendelkező egyszobás hajó formájú szálláshely mindkét városlakó típus érdeklődését felkeltheti.

A brit Living Arcitecture különleges helyeken, szokatlan építészeti eszközökkel kialakított szálláshelyeket hoz létre, egyedi élményt nyújtva vendégeinek. Néhány hónapja bemutattuk a Billegő Pajtát, mely a bizonytalanság érzésével sokkolja bérlőit. Legújabb akciójuk, az „A Living Room for London” (Egy nappali Londonnak) helyszíne az Olimpiára készülő város központja, ahol egy építészeti pályázatra érkezett közel 500 ötletből David Kohn építész and Fiona Banner képzőművész közös elképzelését valósították meg. A szerzőpáros Joseph Conrad a A sötétség mélyén című kisregényében, a Kongó folyón 1890-ben tett utazáson használt hajóról mintázta az egyetlen kétszemélyes apartmannal rendelkező szálláshelyet, melyet daruval emeltek a folyóparti Queen Elizabeth Hall kulturális központ tetejére.

A forgalmas Temze-parti sétánytól karnyújtásnyira, egy több száz főt befogadó rendezvényterem tetején kiváltságos helyzetben, de egyúttal magányosan elhelyezkedő privát menedék a városi nyilvános és magán zónák közti ellentmondás kérdését feszegeti. Arra keresi a választ, hogy milyen mértékben lehet privát zónában a metropolisz lakója, vagy más megközelítésből vizsgálva kérdést, ideális-e az éjszakai buli színhelyétől néhány méterre lakni. Az érzést bárki tanulmányozhatja a kilátás-követő ággyal, könyvtárral, konyhasarokkal és kilátótoronnyal felszerelt apartmanból. A bérleti díj napi 120 Font, de a lehetőség csak az év végéig és legfeljebb egyetlen éjszakára biztosított. Az építmény egyúttal a várossal foglalkozó rádióadások, irodalmi események helyszínéül is szolgál majd a London 2012 Fesztivál keretében.

A Queen Elizabeth Hall, az 1951-ben épült brutalista építészeti alkotás nyersen őszinte vasbeton homlokzatai egykedvűen tűrik a provokatív beavatkozást. A humortól sem mentes attrakció legfeljebb a járókelők arcára varázsol mosolyt.

Képek: Living Architecture

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások