Ware-Nagy Orsolya | 2019.06.17
Sajtótájékoztatón ismertette a Népi Építészeti Program 2019. évi felhívását és a pályázással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat Dr. Földváry Gábor örökségvédelemért felelős miniszteri biztos és Vukoszávlyev Zorán szakmai vezető a Teleki László Alapítvány székhelyén 2019. június 17-én délelőtt.
 

Dr. Földváry Gábor, a Miniszterelnökség örökségvédelemért felelős miniszteri biztosa a tájékoztatón elmondta: Magyarország Kormánya 2019-ben folytatja a 2017. évben életre hívott Népi Építészeti Programot, amelyet 2019-től a Teleki László Alapítvány gondozásába helyez.

Vukoszávlyev Zorán kiemelte: az egyedi műemlék vagy helyi védelem alatt álló épületek védelme és felújítása mellett fontos az építő hagyomány, a helyenként még élő mesterségek átörökítése, az építéshez kapcsolódó mezőgazdasági tevékenységek megismerésének és továbbéltetésének támogatása. Emlékeztetett a népi kultúra tanulmányozásának és az anyaggyűjtő, rendszerező munkának a két világháború közötti időszakra visszanyúló hagyományára, amely – a népi építészet emlékeinek pusztulását látva – ma is fontos és szükséges teendő.

A Népi Építészeti Programban magán- és jogi személy egyaránt részt vehet, a támogatás 50-80% közötti intenzitású – magánszemélyek és a 2000 fősnél kisebb települések önkormányzatai számíthatnak a 80%-os támogatásra. Ez az összeg legalább 500 000, legfeljebb 20 millió Ft lehet. Ez lehetővé teheti akár egy népi lakóház teljes kutatási-feltárási és felújítási költségének fedezését, 25 millió Ft-ra téve a teljes összeget, amely a fentiek alapján 5 millió Ft önerőből és 20 millió Ft támogatásból állhat össze.

A programban országos és helyi, egyedi és területi védelem alatt álló épülettel is részt lehet venni, viszont a népi építészet nem védett emlékei nem tartoznak a támogatható épületek csoportjába. Területi védelem esetén fontos, hogy az épület egyedi örökségként is értéket képviseljen. A pályázat részeként történeti értékfeltáró dokumentációt kell készíteni, amely az épület népi építészeti értékét mutatja be. Bár a népi építés esetében igen jellemző a kaláka-építkezés, a pályázatban csak számlával alátámasztott költséget lehet elszámolni. Az épületek állagmegóvó javításai, kisebb-nagyobb felújításai során fontos, hogy hagyományos anyagokat és szerkezeteket alkalmazzanak. A szakszerű építés érdekében a beruházókat mentori programmal, szakmai segítségnyújtással támogatja a Teleki László Alapítvány. Online műszaki segédletet is közzétesznek majd a program honlapján, amely 2019. június 24-től lesz elérhető.

A pályázatokat június 24-től egy hónapon keresztül lehet online feltölteni, a megvalósítási időszak 2019. február 6. – 2020. december 31. A Teleki László Alapítvány június 27-én szakmai tájékoztató napot tart, amelyen minden érdeklődő választ kaphat a programmal kapcsolatos kérdéseire.

 
Forrás: sajtótájékoztató
Képek forrása: sajtóanyag
A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár



Építési megoldások