cikk

Három épület – három funkció – azonos ablakkeret


d.adel | 2022.08.17

Természetes, hogy azonos műszaki megoldás, akár a legkülönbözőbb funkciójú, hangulatú, látványvilágú épületben is kiválóan alkalmazható. Igaz ez akár az olyan szembetűnő épületelem esetén is, mint az ablak, amely mégis e három különböző funkcióban, kifejezetten különböző elvárásoknak eleget téve egyaránt jól mutat.

Napjainkban egyre több követelménynek kell megfelelniük a látható épületszerkezeti elemeknek: nem csak esztétikai, de energetikai és egyéb műszaki igényekre is megoldást kell jelenteniük. Ilyen szerkezetek például a nyílászárók is, melyek esetében a legújabb trendet a minél keskenyebb keretrendszerek jelentik, ám a funkcionalitás mellett a profiloknak teljesíteniük szükséges biztonsági és energiahatékonysági fronton is. 

Minél nagyobb üvegfelületeket kínáló, szinte láthatatlanul megbúvó, minőségi keskeny műanyag nyílászáróprofilok, változatos, akár meglepő színekben, fenntartható gyártástechnológiával. A műanyag ablakprofilok gyártásában meghatározó GEALAN innovációk illeszkednek korhű, vagy akár modern homlokzatokba, belső terekbe, legyen szó lakó vagy szabadidős funkciót ellátó épületről. Ismerjünk meg három eltérő stílusvilágot a GEALAN S 9000-es rendszerével.

Dalmát-tengerpart: paradicsomi hangulatú Villa Kambel

Az Adriai-tenger partján fekvő Kaštela városában épült, két komplexumból álló villa, amelyet szállodai szolgáltatások nyújtására használnak közkedvelt pihenőhely a nyaralni vágyóknak. A 2018-ban épült apartman a tengertől mindössze 50 méter távolságra található, de az ódon hangulattal átitatott városközpont is csupán öt perc sétára van. Az első osztályú nyaralókomplexum - amelynek saját medencéje, bár része, tetőterasza van – csodás kilátást nyújt a tenger kék vizére és a környékbeli kis szigetcsoportra.

A villa épületét általánosságban jellemzik a hatalmas ablakok és nagy üvegfelületű tolóajtók. A tervezők a GEALAN S 9000-es profilrendszerét használták, amellyel könnyedén elérték, hogy az üvegezett részek tökéletesen illeszkedjenek a luxuskörnyezetbe. Az említett S 9000-es rendszer a német gyártó egyik legsokoldalúbb és legújabb termékfejlesztése, sokféle variálhatósági lehetőséggel. Ezt használta ki Marko Parać építészmérnök (Art Projeckt d.o.o) a GEALAN-acrylcolor technológiájával ötvözve, amely egy metál fényű szürkés színnel teszi még elegánsabbá a villa külső megjelenését. Az említett felületkezelő technológia amellett, hogy széles színválasztékkal rendelkezik, karcállóvá és könnyebben tisztíthatóvá teszi portaszító tulajdonsága miatt a felszínt. Ezzel párhuzamosan viszont szintén fontos jellemző, hogy így az ajtók és ablakok teljes mértékben megfelelnek a modernkori energiahatékonysági, betörés- és zajvédelmi standardoknak (GEALAN S 9000 plus modellel). A keskeny, törékenynek látszó keret ellenére a profilrendszerben lévő fix gát megfelelő akadályt képez a betörések alkalmával használt éles eszközökkel szemben – így blokkolva az ablakszárny tokból történő kiemelését. Az IZODAL d.o.o, kaštela-i kivitelező cég munkájának köszönhető a nyílászárók szakszerű beépítése, azok könnyű kezelhetősége pedig akár évtizedeken át is biztosítani tudják, mind a beruházó, mind a szállóvendégek elégedettségét.

Wakeboard Galgenweel, Antwerpen – vagány megjelenés, menő környezetben

A horvátországi nyaralóépület után nézzük, hogyan illik a GEALAN S 9000-es vonala egy szabadidőpark modern arculatába. Belgiumban, közvetlenül a Schelde-folyó felszínére épített Galgenweel wakeboard centrum frissítő fiatalosággal olvad környezetébe. A Studio Inarco planners & Architects építész és a Novafront, mint kivitelező cég összefogásával 2018-ban elkészült szabadidős központ hatalmas üveglapokkal kirakott homlokzata láthatatlanul olvasztja bele az épületet a természetbe, illetve annak belső terét a külső térbe. A projekt megrendelője a GEALAN S 9000 NL slim keskenykeretes rendszert – melyet a kivitelező véleménye szerint is a „zseniális” jelző illet - választotta a megvalósításhoz, továbbá standard modellű emelő-tolóajtó szerkezetet, így biztosítva az esztétikai és műszaki igényeknek történő megfelelést. A Novafront munkatársának szavaival élve: „Az ablakprofilok fenntarthatóságot figyelembe vevő gyártástechnológiája, a lakókomfort, a szél és a víz ellen tökéletesen védő középtömítése, valamint a szép megjelenés miatt is érdemes ezzel az anyaggal dolgozni.” A merész dizájnnal megálmodott épületet a GEALAN-acrylcolor felületkezelő antracitszürke árnyalata (7016) is az igazán természetbe illő, ugyanakkor modern összképet szolgája.

Műemlék-jellegű csodák, modern kiegészítéssel

Lakó és szabadidős funkció után nézzük, hogyan alkalmazható mindez a műemléki, vagy korhű környezetben. Hamburgban bőven találunk olyan épületet, ahová nem mindegy milyen nyílászáró kerül, és ez a beruházó igénye is, nem csupán az előírásoknak való megfelelés.

Hamburgban, a Lutterothstrasse épületei, amelyek 1910 és 1911 között épültek igazi kihívást jelenthetnek bármilyen kivitelezőnek, hiszen régi stílusú homlokzataira nem mindegy, milyen nyílászárók kerülnek. A Wilhelmin típusú jegyekkel díszített ötemeletes épületcsoport felújítására szintén 2018-ban került sor, amelynek kivitelezésében az S 9000-es termékvonal GEALAN-LUMAXX keretrendszerét használták. Ennél a modellnél a keretszélességet a gyártó szakemberei a minimumra csökkentették, ugyanakkor a remek statikai és energiahatékonysági jellemzők emellett is jelen vannak. A fehér alapszínű profilokat a homlokzathoz stílusban történő illeszkedés érdekében előmarták, így képesek megidézni az eredeti fa keretes képet. A Frenkert GmbH & Co KG ablakgyártó cég segítségével a BIHH Hamburg beruházásával ezek a gyönyörű épületek így meg tudták őrizni történelmi jellegüket, hiszen csak nagyítóval vizsgálva lehet megállapítani az eredeti nyílászárókhoz mért különbséget.

Innovatív sokoldalúság a GEALAN S 9000-es rendszerrel

A GEALAN S 9000-es termékvonal modelljei céltudatos fejlesztések eredményeiként jöttek létre: statikai optimalizálásuk miatt keskenységük ellenére masszívak és stabilok, illetve eleget tesznek a hő- és zajszigetelési igényeknek. Fentiekben bemutattuk, hogy ezek a szerkezetek miként állják meg a helyüket más-más jellegű építészeti stílusba illesztve, a GEALAN-acrylcolorral színezett felületek pedig nagyobb mozgásteret biztosítanak az egyedi elképzelésekhez.

Bővebb információ és videós tartalom a GEALAN S 9000-es vonalról: GEALAN S9000 - innovatív rendszer ablakokhoz és ajtókhoz

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások