sebesp | 2013.01.27
Egy holland építész arra készül, hogy végtelenített formájú épületét a gyorsan fejlődő háromdimenziós nyomtatás segítségével valósítja meg.

Janjaap Ruijssenaars az amszterdami Universe Architecture építésze a Möbiusz-szalag* elvét alapul véve tervezett egy házat egy korábbi tervpályázat keretében egy írországi tengerparti helyszínre 2006-ban. Bár az általa Landscape House-nak (Táj-Ház) nevezett műve akkor nem valósulhatott meg, eltökélt szándéka, hogy megépíti az épületet, mely egyetlen térben szalagként tekereg, padlója mennyezetbe hajlik, az alap pedig átfordul tetőbe, majd vissza. Az épületet a világon jelenleg létező legnagyobb 3D nyomtató, a D-Shape segítségével valósítanák meg, annak olasz feltalálójával, Enrico Dinivel közösen. A munkában Rinus Roelofs matematikus is közreműködik, aki az épület háromdimenziós virtuális modelljét segít a nyomtató számára is értelmezhető formába önteni.

Homokból és szervetlen kötőanyagból alakítaná a D-Shape az épület minden nem-átlátszó szerkezetét, legalábbis azok kéregfelületét. A belső üreget üvegszál erősítésű betonnal töltenék ki, ezzel adva megfelelő szilárdságot a szerkezetnek. Egyelőre nem dőlt el, hogy 6 x 9 méteres elemekből, vagy a helyszínen, egyetlen darabból nyomtatnák-e ki az épületet.

Ruijssenaars abban bízik, hogy a Landscape House lesz az első a világon az első 3D-ben nyomtatott ház, és elkészülte után nyitva áll majd a nagyközönség számára. Erre azonban egyelőre még várni kell, a D-Shape tempója nem hasonlítható még a leglassabb hagyományos 2D-s printerekhez sem, az nyomtatás legalább másfél évet vesz majd igénybe.

* A Möbius-szalag kétdimenziós felület, aminek különlegessége, hogy csak egyetlen oldala és egyetlen éle van. Felfedezője August Ferdinand Möbius német matematikus és csillagász. (Wikipedia)

Forrás: www.3ders.org

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások