épületek Kína Peking

Hegyek közt rejtőzködő óriás


Ware-Nagy Orsolya | 2020.03.24

A Junshan Kulturális Központ Peking közelében található, hullámzó hegyláncok és folyók között, a Miyun víztározó közelében. Az eredeti épület egy egyszerű, kétszintes üzlet volt, amelyet a Neri&Hu iroda klubházzá és kereskedelmi központtá alakított át.

A meglévő udvar elrendezését kihasználva két egymást keresztező közlekedési útvonalat hoztak létre, egyet a klubház vendégeinek, egyet pedig a kereskedelmi épületrész látogatóinak. A természetközeliség fontos szerepet játszik a terek kialakításában. Az udvar és a különböző, kisebb kertek rétegzettségének köszönhetően az épület harmonikusan simul a természeti környezetbe.

Az építészeti kialakítás ötvözi a hagyományos északi építészetet a kortárssal. A különböző funkciók tereit kertek kötik össze, elmosva a belső és külső tér közötti határokat. A homlokzatot borító, famintázatú alumínium lamellák könnyedebbé teszik a hagyományos sárgás téglával burkolt homlokzatokat. A belső tereket a szobrászi kialakítású mennyezet foglalja egységbe.

A Neri&Hu irodát 2004-ben alapította Lyndon Neri és Rossana Hu, az interdiszciplináris építészeti tervezőiroda Sanghajban működik. Számos országba terveztek már a belsőépítészettől a városrészek tervezéséig (master planning), illetve építészettől a grafikai és terméktervezésig. A munkahelyi környezet igazán nemzetközi, mivel a munkatársak összesen 30 nyelven beszélnek.

Az építésziroda számára a kutatás fontos eszköze a tervezésnek, mivel minden projektben erősen jelen van a kontextus kérdése. A tervezési program, a helyszín, a funkció és az adott történelmi környezet tanulmányozása elengedhetetlen ahhoz, hogy megfelelő tervet készítsenek. Munkájuk során az élmény, a részletképzés, az anyag, a forma és a fény dinamikus kölcsönhatására törekednek.

Projektinformáció

Junshan Kulturális Központ, Peking, Kína

  • Építész: Neri&Hu Design and Research Office
  • Helyszín: Peking, Kína
  • Beépített alapterület: 4000 m2
  • Tervezés: 2017. november – 2018. október
  • Díj: 2020 FRAME Awards – az év kulturális tere kategória, szakmai díj

Forrás: v2com
Iroda honlapja: Neri&Hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások