sebesp | 2024.06.25

A városokat átszelő közlekedési útvonalak gyakran képeznek kellemetlen akadályt a gyalogosok számára. Egy csehországi kisvárosban épült új gyalogos kapcsolat egyszerre több több célra is alkalmas, ezzel gyorsan népszerűvé vált a helyiek körében.

Litomyšl városának Ehl & Koumar Architects által tervezett új gyalogoshídja, amely az eredeti, 1981-ben épült gyaloghidat váltja fel, akadálymentes gyalogos kapcsolatot biztosít a városközponttal, és vonzóbbá teszi az átkelést a forgalmas úton.

Az acélszerkezetet masszív vasbeton oszlopok tartják. A felvonó vertikális hasábja az eredeti lépcsőház tengelyében helyezkedik el, és a tényleges gyaloghíd szerkezetet támasztja alá, egyúttal új városi látványelemet képez. A meglévő támfalba ágyazott gyaloghíd központi pilonja egy új betonlépcsővel közös elemet alkot.

A hegesztett acélszerkezet statikai rendszere egy egybefüggő gerenda, amely két végét túlnyújtották. A teherhordó rendszer két Vierendeel főtartóból áll, amelyeket kereszttartók kötnek össze. A négyzetes keresztmetszet hosszirányú megismétlésével egy térbeli 3D Vierendeel gerenda jön létre, melyen felül és alul fém járófelület, illetve tető található. A 3,07×3,07×3,07 m méretű térmodul következetesen ismétlődik a vasbeton szerkezetek közé illesztve.

Rozsdamentes acélhálóból készült korlát és egy kerek rozsdamentes acél kapaszkodó díszlet. Ivana Šrámková grafikái a felvonó bejáratainál és a pilon hátsó falán elevenítik fel a híd jellegét.

Az új szerkezet a lejtős hegyoldal fáinak koronája fölé emelkedik, így kilátóként, sőt lombkoronasétányként is remekül működik. A tervezők brutalista-minimalista megközelítésének eredményeként izgalmas és hasznos, sőt élményt adó kortárs építménnyel gazdagodott a csehországi kisváros.

Képek: ehl-koumar.cz/Tomas Soucek

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások