Bagány Márton | 2021.01.08

A továbbfejlesztett, jóval hatékonyabb fotokatalitikus technológia nagy segítségünkre lehet a fenntartható és környezettudatos tervezés, kivitelezés és üzemeltetés területén. A tudományos újításnak köszönhetően tovább mérsékelhetjük az épületek környezetre gyakorolt negatív hatásait, valamint tisztábbá tehetjük a nagyvárosi levegőt.

Képzeljünk el egy élő homlokzatot, mely folyamatosan tisztítja a levegőt, semlegesíti a károsanyagokat és egyben öntisztuló tulajdonságának köszönhgetően megtartja a falak eredeti kinézetét sok éven át. A fotokatalitikus technológia már régóta ismert, de most a tudományos fejlesztéseknek, innovációknak köszönhetően hatása jóval, akár ötvenszer erősebb, mint korábban.

A fotokatalitikus eljárás lényege, hogy a nano méretű kristályok a nap természetes UV-A sugárzásának köszönhetően reakcióba lépnek a környezetükkel, melynek következtében voltaképpen átalakulnak, lebomlanak a szervesanyagok. Így egy UV-A fénnyel aktivált felület nagyon hatékony tisztító funkciót tud ellátni. A speciális bevonat felhasználási területe sokrétű, de elsősorban kültéri falak, homlokzatok, kövek, fa felületek, valamint beltéri mennyezetek kezelése javasolt.

A hatást két csoportba lehet osztani: felületvédelem és levegőtisztítás. Az előbbi esetében a fotokatalitikus bevonat az antimikrobiális tulajdonságának köszönhetően megvédi a kezelt felületet. A funkcionális bevonattal látványos eredményt érhetünk el kültéren, ahol az épületszerkezeteken, homlokzatokon, falakon, tetők felszínén gyakoriak a mikrobiológiai támadások (gombák, algák, mohák), valamint folyamatosan lerakódnak a szennyeződések, melyek az autóforgalom és a fosszilis tüzelőanyagok által szennyezett levegőből érkeznek. Az öntisztulásban közreműködnek a természetes erőhatások, a szél és a csapadék, hiszen a kezelt felületeken immáron élettelen, semlegesített szerves anyagok egész egyszerűen leesnek, lemosódnak a felületről.

A levegőtisztító hatás ugyancsak a fotokatalízisnek köszönhető, hiszen a levegőben lévő baktériumok, vírusok, szerves allergének, illékony szerves vegyületek (VOC) és szaganyagok megsemmisülnek a fotokatalitikus felülettel találkozva. Jól láthatjuk, hogy ez az eljárás alkalmas akár a beltéri helyiségek levegőminőségének javítására is, legyen szó az allergiások, asztmások védelméről, szagtalanításról, vagy akár a vírusok elleni védekezésről, hiszen a felülettel érintkező levegőben lévő mikroorganizmus koncentráció lecsökken.

Szabvány szerinti ISO mérések alapján kimutatható, hogy a fejlett fotokatalitikus technológia semlegesíti a városi levegőben megtalálható szennyeződések jelentős részét, így kiváló levegőminőség javító eszköz. A számítások szerint egy speciális fotokatalitikus bevonattal kezelt, átlagos méretű belvárosi, utcafronti homlokzat megközelítőleg évi 35 személyautó éves károsanyag kibocsájtását semlegesíti.

A fotokatalitikus technológia kizárólag a természetben is előforduló ásványi anyagokat használ, mentes a biocid anyagoktól. Mivel a nanokristályok csupán katalizátorként vesznek részt a tisztító funkcióban, így a hatás kitart akár több, mint tíz évig, azonos működési hatékonysággal.

További kiváló tulajdonság, hogy a fotokatalitikus bevonat használatával a felület világos marad, így az épület felmelegedési üteme csökkenthető, ami a nyári melegben az energiatakarékosság szempontjából egy fontos tényező.

Az újgenerációs, speciális fotokatalitikus bevonat titkos csodafegyvere a kristályszerkezeteknek a kötőanyagban történő elhelyezkedése. Az új fejlesztés azért sokkal hatékonyabb a korábban már ismert verziókkal szemben, mert a kötőanyag csupán alig érintkezik a kristályokkal, tehát a kristályok szabadon érintkezhetnek a levegővel, szerves molekulákkal, nem fedi el őket semmi.

A megoldás preventív környezettudatos szemlélete hasznos lehet a különböző zöld minősítési rendszerek (LEED, BREEAM, DGNB, WELL) esetében. Például a Las Vegasban található MACOMA Building LEED minősítési eredményét 16 pontszámmal növelte a fotokatalitikus bevonatok használata.

 

Bővebb infó található az alábbi linken: https://fnnano.mercordunamenti.hu/

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások