hír épületek tervek cikk Budapest

Hogyan változik Budapest 2017-ben?

I. rész: Múltidézés


sebesp | 2017.01.03
Milyen fejlesztések várhatók a közeli és távolabbi jövőben Budapesten? Múzeumok, hotelek, irodaházak: többek között ez várható 2017-ben. Az első részben a felújításra vagy átépítésre kerülő épületeket illetve parkokat listázzuk.

Folytatódik a Budai Vár teljes megújítását célzó Hauszmann Terv megvalósítása, melynek keretében már megkezdődött több épület rekonstrukciója. Visszaépülhet az egykori Csikós-udvar és környezete, a Hauszmann Alajos által tervezett díszes lovarda és a hozzá tartozó istálló, illetve a szintén Hauszmann-féle, úgynevezett Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső, valamint felújítják és új funkcióval látják el Karakas pasa tornyát is.

Folyik a régi karmelita kolostor felújítása és a Miniszterelnökség új irodaházának építése a Budai Várban. A kolostorépület felújításának Zoboki Gábor által készített tervei az épület puritán szellemiségéből indultak ki, így egy protokolláris célokra használt, mégis hivalkodástól mentes egyszerű tér jöhet létre, igaz kevésbé szerénynek tűnő, jelenleg 23,2 milliárd forintnál taró összegből. A régi kolostori kápolna kétszintes tereiben könyvtárat alakítanak ki.

Jelentős előrelépés lehet a város életében a Duna-partok tervezett megújítása a Fővám tér és a Kossuth tér között. A közterek megújításában jártas Korzó Tervezési Stúdió által megnyert nemzetközi tervpályázat után gyalogosbarát sétányok várhatják a városlakókat.

Szintén a Liget Budapest keretében újul meg a teljes park, amelynek révén nőni fog a zöldfelület aránya, ismét élővé változhat a tó és visszaépülnek a történeti pavilonok is. A tájépítészeti pályázaton nyertes Garten Studio Táj- és Kertépítész Iroda visszaállítaná a tó eredeti állapotát és az egykori Nádor-szigetet is.

Eredeti formájában építik újra és egyben bővítik is a Közlekedési Múzeum épületét. Az 1944-ben súlyosan megsérült építmény eredeti, Pfaff Ferenc építésztől származó kiviteli tervei a mai napig rendelkezésre állnak. A rekonstrukció keretében nemcsak az elpusztult épületrészeket állítják helyre, hanem a földszint alatt két szinten, 4000 négyzetméterrel bővítik is a komplexumot, az újjáépült kupolában pedig egy kilátó is helyet kap. Az újjáépítési terveket a Mérték Építész Stúdió készítette.

Idén megindulhat az Iparművészeti Múzeum teljes rekonstrukciója és bővítése is a tervpályázaton első díjat elnyert Vikár és Lukács Építész Stúdió elképzelései alapján. Tervük a Lechner-féle múzeumépület műemléki értékeinek megőrzésével és a kiállítási koncepció újragondolásával számol, valamint egy kortárs, kristályszerű épülettel egészítik ki a meglévő együttest.

Folytatódik a Szépművészeti Múzeum, azon belül is a Román Csarnok felújítása. A hatalmas méretű, falfestményekkel díszített impozáns terem újjászületését alapos restaurátori munka előzi meg. Az építészeti terveket – a múzeumi épületek felújításában igen tapasztalt – Mányi Stúdió készítette.

A keleti bazárokra emlékeztető passzázsról ismert Párisi Udvar a város egyik legkülönösebb és leglátványosabb épülete. Felújítása sokáig váratott magára, de tavaly már gőzerővel haladtak a munkálatokkal a Ferenciek terén. A rekonstrukció terveit az Archikon készítette.

Luxushotelként újul meg a déli Klotild-palota. A Ferenciek terénél található két ikerépület északi párja már évek óta régi fényében ragyog. Az egykori Belvárosi kávéház helységei visszakapják eredeti funkciójukat, a dunai oldalon látványkonyhás török étterem nyílik, az szállodában pedig 156 szoba kap helyet a tervek szerint. A rekonstrukció terveit a Puhl és Dajka Építész Iroda készítette.

A Múzeum körúton található, Cserba Dezső által tervezett hétemeletes irodaház sokáig állt kihasználatlanul, a mostani, Bokor Péter és Nógrádi Ádám (Villa International Zrt.) által tervezett felújítás után loftlakások kapnak benne helyet.

A Liget Budapest keretében újul meg az Olof Palme Ház épülete is. Eredetileg műcsarnoknak épült, később működött benne hadikórház, szobrászműhely, kávéház, söröző, iroda és tánciskola is. A rekonstrukció után az épület a Liget történetéhez kapcsolódó kulturális és vendéglátó funkciót kap, Zugló Önkormányzata szívesen látna benne helytörténeti múzeumot.

Befejeződhet az Óvárosháza rekonstrukciója. A Budai Várban, a Mátyás-templommal szemben álló egy különleges épületben működött Buda városi tanácsa. A Hetedik Műterem tervei alapján helyreállítják és modernizálják. A rekonstrukció után elsősorban oktatási célokra fog szolgálni, de helyet kap itt étterem és könyvesbolt is.

A tervek szerint hamarosan lezajlik az Ybl Miklós által tervezett, korábban teljesen megsemmisült Lónyay-villa rekonstrukciója. A Várhegy lejtőjén elhelyezkedő épület felújításának generálterveit a BORD Építész Stúdió, míg egyes terek terveit Tadao Ando készítette.

Idén befejeződhet a törökök szent helyeként tisztelt Gül baba türbéje, a teraszos kert és a park megújítása is. A Mányi Stúdió által készített tervek szerint az emlékhely új kerámialap-burkolatot kap, a sírt körülvevő kerengő oszlopait faragott terméskőből készítik el, és Zsolnay-oszlopfővel díszítik majd. A türbét körbevevő néhai Wagner-villa alagsorában múzeumot és kávézót alakítanak ki.

Az előző évtized egyik legnagyobb botránya volt a Király utca 40. alatti épület elkótyavetyélése, melynek köszönhetően a tulajdonosnak majdnem sikerült megsemmisíteni a Hild József-féle épületet. Az örökségvédők közbeavatkozása ellenére szinte teljes egészében le is bontották. A telken több mint száz lakásnak helyet adó ingatlan épül, de a Király utcai homlokzat legalább visszanyeri eredeti formáját.

Hosszú évek pusztulása után megkezdődött az egykori zugligeti lóvasút műemléki védettség alatt álló végállomásának felújítása. A rekonstrukció után nemcsak az épület menekül meg a teljes pusztulástól, hanem a környezet is megújul. A hírek szerint ide költözhet majd be a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény is. (Zoboki és Demeter Építésziroda)

Már folyik a munka az Úri utca 72. szám alatt. Az I. kerületi ingatlanban a Földrajzi Társaság lelhet otthonra, többek között könyvtárat, közösségi tereket alakítanak ki benne.

A Kossuth tér 6-8. megújítására kiírt pályázat eredményekén épülhet meg a egy új irodaépület a MTESZ-székház helyén. A tervezést az Uvaterv és a Vadász Építész Stúdió végezheti.

Luxushotelként újulhat meg a belvárosi Postapalotának is nevezett főposta volt épülete is. A Petőfi Sándor utca, Városház utca és Párizsi utca között található épület 1873-re készült el Koch Henrik és Szkalnitzky Antal tervei alapján, a megújítást pedig az M-Teampannon jegyzi. Az épületben szép öntöttvas oszlopokat találunk, a Zielinski Szilárd által tervezett vasbeton szerkezetű távírótermek pedig a korai magyar vasbeton-építészet értékes emlékei.


Forrás: WeLoveBudapest.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások