színkép | 2014.04.17
Az Ybl Bicentenárium keretében szervezett Műemléki Világnap alkalmából adta át az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága az idei Icomos-díjakat.

Icomos-díjjal tüntették ki 2014. április 16-án, a fertődi Esterházy-kastély egykori Marionettszínházát sajátos értékű épület hasznosításának és helyreállításának elismeréseként (ld. Metszet 2014/1). Díjat kapott a szekszárdi Vármegyeháza kiemelkedő és példamutató hasznosítása, helyreállítása és revitalizációja, valamint a perőcsényi Tájház, mely kiemelkedő és példamutató helyreállításával érdemelte ki a díjat.

Az Icomos műemlékvédelmi Citrom-díjjal hívja fel a figyelmet a kiemelkedő értékű, 20. századi műemlékként nyilvántartott Budaörsi Repülőtér "felháborító elhanyagolására", a hasznosítás és helyreállítás hiányára. Citrom-díjat kapott Budapest V. kerületében, a Múzeum körúton álló Unger-ház, melyet a "legeredményesebb műemlék-elhanyagolás" jelzővel illettek a karbantartás elmulasztása és leromlott állapota miatt. Elmarasztalták továbbá a győri Dunakapu téren megvalósult közösségi és rendezvénytér, valamint mélygarázs kialakítását a tér alatt fekvő, a győri bástyarendszerhez tartozó értékes és pótolhatatlan cölöpfalazat és a kapcsolódó leletek elbontása miatt.

Az Icomos Magyar Nemzeti Bizottsága második alkalommal adta át a Példaadó Műemlékgondozásért Díjat. Elismerésben részesült a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Építészmérnöki Kar, Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke felsőfokú műemlékvédelmi oktatási tevékenységéért, különös tekintettel a posztgraduális műemlékvédelmi szakmérnök képzésre, mely jelentős mértékben hozzájárult a magyar műemlékvédelem egységes szemléletű szakembergárdájának kialakulásához. A bizottság díjat adományozott a budapesti Deák téri Evangélikus Gimnázium műemléképületének 150 éve tartó jó karbantartásáért, értékeinek megőrzéséért is.

Műemléki Világnap alkalmából nyílt meg a Fuga Budapesti Építészeti Központban, az Örökség a Jövőnek - Jövő az örökségnek című vándorkiállítás is. A 38 tablóból álló tárlat bemutatja az ország legjelentősebb, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által támogatott műemlékvédelmi és ásatási eseményeit. A kollégium a 20 éve működő NKA keretein belül nyolc éve jött létre, ebből az időszakból válogatták ki a kurátorok a legjelentősebb értékmentéseket úgy, hogy az ország teljes területét vették figyelembe és emeltek ki példát a legszélesebb műemlék épületek fajtái közül. A 2014. április 27-ig megtekinthető kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a helyi értékek védelmében rejlő lehetőségekre, a kulturális örökség védelmének közösségépítő és tudatformáló szerepére. A kiállítás később vidéken is megtekinthető, és ingyenes konferenciák is kapcsolódnak hozzá. Részletek itt.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások