rendezvény cikk Mapei floorexpo

Innováció – Információ – Floorexpo


d.adel | 2020.02.11

A ma innovációja a holnap gyakorlata, és a ma gyakorlata a holnap elavult technológiája. Így volt ez régen is, és nincs másképpen ma sem. A különbség csak az átfutási időkben van. Felgyorsult világunkban minden egyre gyorsabban történik, és aki ezt nem követi, az óhatatlanul lemarad.

Azonban hiába tudjuk elméletben, hogy fejlődni kell, a gyakorlatban örök kérdés, hogy honnan tud a szakember igaz és használható információhoz jutni. Ez egyáltalán nem könnyű. A közösségi médiából szerzett információk hitelessége megkérdőjelezhető és a világmegváltónak hitt technológiákról sokszor kiderül, hogy valójában csak tapasztalatok nélküli fizetett hirdetések voltak. 

Hogy hiteles információkat adjunk, hogy bemutathassuk azokat a modern technológiákat és anyagokat, amik segítségére lehetnek a magyar építőiparnak, a Mapei létrehívta a Floorexpót.
És ez nem volt kis kihívás! De bíztunk abban, hogy a Mapei cégcsoporton belül már jól működő, nemzetközi mércével mérve is korszerű megoldásainkat és az ezekhez kapcsolódó tapasztalatokat megosztva olyan ismeretek hozhatunk el, amik relevánsak és hasznosak itthon is. 

A Floorexpo három fő témaköre a nagytáblás betonok, iparipadló-bevonatok, és a sportburkolati bevonatok voltak.

A nagytáblás betonok jelentősége óriási! 
Ipari létesítményekben a dilatációs hézagok megléte számos probléma forrása. A targoncák okozta terhelésből adódó tönkremenetel, a javítások, karbantartások ára és az ezekből adódó költségek arra ösztönzik a beruházókat és a kivitelezőket, hogy minél nagyobb felületeket alakítsanak ki egy táblából. De lehetséges ez? Át lehet-e hágni a fizika törvényeit, ráadásul ipari körülmények között? Igen, mutattunk rá megoldásokat! Csúcstechnológiás anyagok használatával, modern adalékszerekkel és a technológia fegyelem betartásával akár 1200-1500 m2-es felületek is tervezhetők, méretezhetők és kivitelezhetők. Ez bizony hihetetlennek tűnik, de saját, sóskúti gyárunk valós referencia erre.

Ipari padlóbevonatokhoz köthetően is számos technológiát és széles körű termékportfóliót mutattunk be. A kiállításra meghívtuk néhány partnerünket, nekik köszönhetően láthattuk a csiszolt-polírozott betonok létrehozásához szükséges csiszológépek és technológiák csúcsát és voltak ott gyönyörű terazzók és egyedi kézműves technológiával létrehozott fugamentes dekor bevonatok is.

Emellett mi is számos megoldást mutattunk az iparágban megszokott cementes, epoxi és poliuretán padlórendszerekhez. De nem a szokásos megoldásokat hoztuk el, hanem azokat, amik még a szakemberek számára is sokszor szokatlanok. Például hoztunk az élelmiszeriparban használható nagy terhelhetőségű műgyanta padlót, ami akár a 120 °C-os hősokkot is elvisel. Bemutattuk Mapecomfort rendszerünket, ami egy olyan öntött gyantapadló, ami nem egy normál cementes aljzatra kerül, hanem egy vastag gumiszőnyegre. Ezzel nem csak szemet gyönyörködtető és egyedi megjelenést lehet elérni, hanem a végeredmény egy puha, kellemes tapintású bevonat, ami rugalmasságával és ütéscsillapításával akár egy óvoda tornatermében is alkalmazható.

És végül ott voltak sportmegoldásaink is. Ma a sport stratégiai ágazatnak minősül Magyarországon. Erős szándék van mind a profi, mind az amatőr sport fejlesztésére, így egyre jelentősebb részt hasít ki az építőipar egészéből. Bemutattuk Mapesoil rendszereinket, ami egy füves vagy műfüves sportpálya építésekor megmozgatott földmennyiséget a töredékére képes csökkenteni, nem kevés pénzt és időt spórolva a kivitelezésen.

Akril bázisú Mapecoat TNS rendszereink olyan magas műszaki tartalmú, rendkívül esztétikus bevonatok, amik megoldás nyújtanak azoknak az iskolákban és köztereken található aszfalt- és betonpályák felújítására, amelyeken a legtöbbünk sportolt gyerekkorában. De voltak teniszpálya bevonatok a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) jóváhagyásával, amik lehetővé teszik, hogy az ezekkel elkészített vagy felújított pályákon nemzetközileg minősített teniszversenyeket bonyolíthassanak. Az már csak érdekesség, hogy mutattunk megoldást olyan ideiglenes pályára is, ami telepítés és rövidebb-hosszabb idejű használat (például sportverseny) után felszedhető, és ha szükség van rá, ismét lefektethető újra és újra.

Innováció és információ. Hiába a folyamatosan megújuló innováció, ha nem tudunk róla. A Mapei ezen az eseményen a padlóhoz köthető újdonságokat mutatta meg, de valamikor máskor, máshol, más témában ismét bemutatjuk majd innovatív megoldásainkat.
Addig is keressenek bennünket, és mi mindent megteszünk azért, hogy segítsük partnereinket a jövő építményeinek megvalósításában.

www.mapei.hu

(X)

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások