hír budapesti Építészeti filmnapok kortárs Építészeti központ

Inspirálódj, cselekedj, böngéssz a 14. Budapesti Építészeti Filmnapok programjai között!


Ware-Nagy Orsolya | 2022.02.21

Március 3-6. között újra offline jelentkezik a Budapesti Építészeti Filmnapok 14. évada a Toldi moziban. Mutatjuk a fesztivál frissen közzétett előzetesét és műsorát, a jegyek már elérhetőek!

ACT GLOBAL! A 14. Budapesti Építészeti Filmnapok idei szlogenje a környezetformálásra, mint globális cselekvésre hívja fel a figyelmet. A Kortárs Építészeti Központ rendezte fesztivál célja közönségét arra ösztönözni, hogy tegyenek az épített és nem épített környezetükért saját eszközeikkel, legyen az az építészet, a várostervezés, a mérnöki munka vagy épp a lakóközösségünkben rejlő erő. A filmnapok programja arra biztatja az érdeklődőket, hogy lépjenek át a határokon, nézzenek körbe a világba, inspirálódjanak és cselekedjenek.

Az idei nyitófilm, A Főépítész – A képzelet ereje, Floris Alkemadét, az OMA korábbi vezető tervezőjét három éven keresztül követi a színfalak mögött. Az építész felfelé ívelő karrierjét hagyta félbe azért, hogy Hollandia főépítészeként döntéshozói szinten képviselhesse innovatív ötleteit. Milyen építészeti és területfejlesztési problémákkal szembesül Hollandia, az egyik legfejlettebb környezetkultúrával rendelkező ország? Milyen szerepet játszhat a közszféra az építészeti és urbanisztikai innováció elősegítésében? A film személyes portré, szakmai kiáltvány és inspiráló mozaik ötletekből, érvekből, véleményekből és tervekből.

A fesztivál további filmjeiben Dorte Mandrup mesél a mai építészet lényegéről és feltételeiről; Bruce Mau megmutatja, a design hogyan tud egy jobb élethez hozzájárulni; Peter Rice története pedig rávilágít, milyen elképesztő szerepe van a mérnököknek az építészek árnyékában. A modern építészeti örökséggel ebben az évben egy külön blokk foglalkozik három filmmel, amelyek mindegyike fontos kérdéseket feszeget. Miért tapadnak össze az épületek a korral, amiben létrejöttek? Ki határozza meg a múlt jövőjét? Miért lenne szükséges a megfelelő műemlékkezelés, illetve a kompromisszum és diskurzus szerepe még azelőtt, hogy a bontás realizálódna?

Fokváros és Los Angeles lenyűgöző tájain időzve a vízi infrastruktúra és ökoszisztéma kapcsolatában mélyülhetünk el, de arra is fény derül, mi köti össze a dayak őslakos törzset a tokiói olimpiai játékokkal. Megismerhetjük közvetlen közelről az Európában designerként, a tengerentúlon építészként és tanárként ismert Breuer Marcellt; kipróbálhatunk egy újfajta együttélési formát Milánóban; megtapasztalhatjuk a közösség erejét, amit a lisszaboni és Marseille-i dzsentrifikációval és tömegturizmussal szembeni ellenállás hívott életre; továbbá a fesztivál zárófilmjében megtudhatjuk azt is, hogy a kerékpározás miként jelenthet gyógyírt a modern élet viszontagságaira. 

A fesztivált idén újra offline rendezik meg, a vetítések és kísérőprogramok helyszínéül a Toldi mozi szolgál. A filmek eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal lesznek elérhetőek. Az előzetes jegyvásárlás már elindult: a belépők a Toldi mozi honlapján és jegypénztárában válthatók meg.

Program

március 3. csütörtök

március 4. péntek

március 5. szombat

március 6. vasárnap

Előzetes a youtube-on (zene: Thomas Turine – FORCES)

14. Budapesti Építészeti Filmnapok

Forrás: sajtóközlemény

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások