sebesp | 2013.03.31
Az utca kanyarulatát követő két emelet magas lamellák képzik a Kyotóban (Kiotóban) felépült családi ház déli homlokzatát, a köztük lévő üvegfelületek a transzparencia új dimenzióját mutatják be a családi ház építészetben.

A FujiwaraMuro Architects által tervezett faszerkezetű épület földszintje egyetlen térből áll, melyet a közbenső födém lamellás déli homlokzattól történt visszahúzása a szűkre szabott belmagasság ellenére is levegőssé tesz. Az alsó szinten lévő lakótérből tolóajtóval leválasztott hálófülke nyílik a szülők számára. A ház hátsó oldalára rejtett lépcső vezet a gyerekszobához, ahonnan galériásan lehet letekinteni a földszintre. Innen egy másik lépcső indul a fürdőszobához, onnan pedig tovább a tetőteraszra.

Az épület teljes magasságát átfogó függőleges homlokzati lamellák közötti ablaksávokon egyenletesen jut be a fény a teljes belsőbe. A déli oldalról érkező napfény sugarai az egész teret végigpásztázzák, a fénysávok mozgása, a lamellák oldaláról tükröződő fényjáték állandó változása dinamizálja a házat a nap folyamán. Mivel az üvegfelületeken át közvetlenül esik a fény a fehér falfelületekre a súrolt fények folyamatosan természetes világossággal töltik meg az épületet. A fehér faltestek ívesen hátralépcsőző sora legyező-szerű játékkal vezeti át az utca ívét, ahol végighaladva csak egyes filmkockákat pillanthatunk meg a család életéből a transzparens felületeken keresztül.

Helyszín: Muko, Kyoto, Japán
Telek területe: 295.67 m2
Beépített terület: 56.36 m2
Hasznos alapterület: 100.19 m2
Építészek: Shintaro Fujiwara, Yoshio Muro (FujiwarraMuro Architects)

Forrás:
www.dezeen.com

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások