tervek videók, animációk Jean Nouvel luxushotel Szaúd-Arábia

Jean Nouvel a sivatag szikláinak legmélyéről nyerne új érzelmi töltetet


sebesp | 2020.10.30

Jean Nouvel bemutatta egy föld alatti szálloda tervét, amelyet egy homokkő hegybe faragnak az alUla-sivatagban Szaúd-Arábiában.

A Jean Nouvel által Sharaan névre keresztelt üdülőhelyet Szaúd-Arábia AlUla területén lévő homokkő sziklákba faragják bele, Medina várostól északra mintegy 350 kilométerre, ahol az Unesco Világörökség részét képező Madâin Sâlih is található.

A föld alatti üdülőhely tervéről tájékoztatták a közeli Unesco Világörökség helyszínt, ahol egy nabatausi város maradványai találhatók. A nabateusiak az Arab sivatagot az i.e. második és negyedik század között lakták, városokat, köztük a jordániai Petrát faragták a terület homokkő sziklájába.

„Az AlUla egy múzeum” – véli Nouvel. „Minden wadi (folyóvölgy) és sziklafal, minden homokos, sziklás kontúr, minden geológiai és régészeti hely megérdemli a legnagyobb figyelmet. Létfontosságú, hogy megőrizzük minden jellegzetes tulajdonságát, és megőrizzük vonzerejét, amely nagyrészt távoli és esetenként archaikus jellegén nyugszik” – folytatta. „Meg kell őriznünk a rejtélyt, valamint a jövőbeli felfedezések ígéretét.”

A Sharaan by Jean Nouvel 40 szobát és három üdülővillát tartalmaz majd, amelyek sziklából lesznek kiválva. Minden lakosztály erkélyéről a környező tájra nyílik kilátás.

A szálloda bejárata egy hatalmas kör alakú udvarról nyílik, amelyet a homokkő domborzatba vésnek. Innen lesz elérhető a központi 80 méter magas felvonóakna, mely a szobák megközelítését biztosítja. A lakosztályok mindegyikének homokkő falai lesznek, amelyek tapintható kapcsolatot teremtenek az egykori nabateusi várossal.

Az üdülőhely fejlesztése az AlUla Királyi Bizottságának kezdeményezése, amely a globális turizmus ösztönzését szolgálná a térségben. Nouvel reméli, hogy a modern szálloda a környék történelmi és földrajzi örökségét fogja majd hangsúlyozni.

Nouvel a szél alkotta motívumokat használja a barlangszerűen kialakított szobák megvilágításra, a lyukak alkotta mintázatot az emlékek leképezéseként fogja fel, modern elemekkel ötvözve. Mindezzel az érzelmekre akar hatni, a hotel vendégeit egy teljesen újszerű építészeti környezettel és nyelvezettel varázsolva el.

A hely adottságai különleges lehetőséget kínálnak számára a metafizikai, költői és geográfiai világ felfedezésére. Mint mondja, „A jövő elképzelése soha véget nem érő kötelezettségünk, megköveteli, hogy teljes egészében éljünk a jelenben, ugyanakkor a múltat is idézzük fel.”

Forrás: Dezeen

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások