hír díj

Jeanne Gang a legnagyobb hatású építész 2019-ben


sebesp | 2019.04.23

A Time Magazine évente közreadott 100 legjobb listáján azok a személyiségek kapnak helyet, akik a legnagyobb befolyást gyakorolták az elmúlt évben szakmájukra. Idén az amerikai Studio Gang alapítója képviseli a világ építészeit.

Az értékelés szerint Jeanne Gang teljesítménye igazán meggyőző. A lenyűgöző Aqua torony Chicagoban a legmagasabb építmény, amelyet valaha egy nő tervezett, de most még annál is magasabb épület megvalósításán dolgozik. Jeanne számára azonban az épület nem csupán egy csodálatos tárgy, hanem a változás katalizátora. Elegáns, fa csónakházai organikus vízszűréssel segítenek újraéleszteni a szennyezett chicagói folyót. A Polis állomás koncepciójának célja, hogy javítsa a polgári lakosság és a  bűnüldözési kapcsolatát a rendőrörsök polgári rekreációs központokkal történő összekapcsolásával. A közelmúltban tesztelte az ötletet Chicago egyik legerőszakosabb környékén, kosárlabdapályát adva a kerületi rendőrséghez. Az eredmény annyira népszerű lett, hogy most tovább bővítik a létesítményt.

A városok növekvő szocioökonómiai megosztottságára utalva Jeanne a szakmát arra figyelmeztette, hogy nem kategorizálhatják az építészek magukat szegények vagy gazdagok  építészeinek, eszerint válogatva megbízások között, ehelyett új lehetőségek kutatására irányítsák figyelmüket.

Forrás: Time.com

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások