sebesp | 2024.03.17

42 emeletes tornyot tervez építeni a történelmi birminghami épület fölé egy ingatlanfejlesztő. Az elképzelés azonban felháborodást váltott ki a városvédők körében.

A Marrons tervezési és ingatlanfejlesztési tanácsadó cég javaslatokat dolgozott ki egy 42 emeletes, bérelhető torony felépítésére a műemléki védettségű, egykori birminghami kórház fölé. A  tervek szerint 80 Broad Street, amely 2020-ig az Islington Villa éttermének és éjszakai klubjának adott otthont 300 új lakással lenne megfejelve.

Az elképzelések szerint 1117 négyzetméter közösségi és kereskedelmi terület biztosítanának a helyszínen, beleértve az ötödik emeleti kávézót és a belső kilátót. Emellett egy közös tetőterasz is lenne a lakók számára.

A telek a szomszédos út túloldalán található, a 42 emeletes The Mercian toronnyal, és a The Bank épülettel, amely 33 és 21 emeletes tornyokkal rendelkezik. A telken található jelenlegi épületek az Islington Glassworks egyik alapítójának késő György-korabeli rezidenciája körül helyezkednek el. Az 1840-es években az épületet nők és gyermekek kórházaként kezdték használni. Az 1950-es években Királyi Ortopédiai Kórházként ismerték.

A Marrons tervei szerint a 80. Broad Street újjáépítése során az egykori Királyi Ortopédiai Kórház védettséget nem élvező elemeit bontják le. A műleírás az épületeket „leromlott állapotúként” írja le, és azzal érvel, hogy „nem járul hozzá pozitívan a Broad Streethez vagy a helyi közösséghez”. A dokumentum szerint a terület „alulhasznált barnamező”, amely „jelentősen hozzájárulhat” a Broad Street szélesebb körű felújításához.

Megerősítésként olyan ausztráliai és kanadai példákat is felhoznak, ahol új épületeket emeltek történelmi épületek felett. A fejlesztő szerint a terv különleges és innovatív megközelítést jelentet, amely lehetővé teszi a műemlék épület megtartását és gondos újrahasznosítását, miközben egy feltűnő, mérföldkőnek számító tornyot hoz létre.

A terv azonban gyors visszhangot kapott, többek között a Történelmi Épületek és Helyek örökségvédő szervezet (Historic Buildings and Places) részéről, akik a javaslatot "felháborítónak" nevezték.

A kampánycsoport mindenkinek a segítségét kéri, hogy fejezzék ki tiltakozásukat a terv ellen, mely "szörnyű precedenst teremtene a városon belüli műemlék épületek jövője számára".

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások