cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ibuild

450 milliárdos Építésaktivitás-Kezdés az Észak-Alföldön

EBI Építésaktivitási Jelentés 2023. 2. negyedév


buildecon | 2023.09.07

A legfrissebb EBI Építésaktivitási Jelentés szerint az idei második negyedévben a megkezdett kivitelezések értéke rekordot döntött az Észak-Alföldön, közel 450 milliárd forintra rúgott, elsősorban a mélyépítéseknek köszönhetően.

Országos Építésaktivitás 2023. 2. negyedévében

Az év második három hónapja az elmúlt három negyedévhez képest javulást hozott a hazai építőipar Aktivitás-Kezdés mutatójában. Április és június között összesen 754 milliárd forint értékben indultak el kivitelezések az EBI Építésaktivitási Jelentés szerint. Ez jelentős növekedés az első negyedévhez képest, több, mint 30%-os, de 2022 második féléves számaihoz hasonlítva is bővülés volt megfigyelhető. A növekedés az előző negyedévhez képest még változatlan árak mellett is tetten érhető volt, bár az Aktivitás-Kezdés továbbra is elmaradt a 2021-et és 2022 első felét jellemző negyedéves számoktól. 

A magasépítési szektorban viszont a második negyedévben még alacsonyabb összegben indultak el kivitelezések mint az év első három hónapjában, így az Aktivitás-Kezdés mutató már egymást követő harmadik negyedéve csökken. Az elindult munkák összege alig lépte át a 400 milliárd forintot, vagyis 16%-kal esett vissza a második negyedévben az előző negyedévhez képest, de az elmaradás 2021 és 2022 kiemelkedőnek számító második negyedéveihez képest még jelentősebb. Változatlan árakon nézve 2015 óta nem volt ilyen alacsony az egy negyedév alatt elindított magasépítési kivitelezési munkák értéke. 

A csökkenés folyóáron a nem lakáscélú magasépítésekre volt jellemző, míg a társasházi lakásépítések esetében minimális javulás volt az Aktivitás-Kezdésben, bár továbbra is nagyon alacsony szinten mozgott. A nem lakáscélú magasépítések között a megkezdett kivitelezési munkák összértéke közel 20%-kal volt alacsonyabb a második negyedévben mint az év első három hónapjában. Változatlan árakon nézve 2016 harmadik negyedévében volt utoljára ennél alacsonyabb az Aktivitás-Kezdés mutató. 

Az idei év második három hónapjában indult legnagyobb magasépítési projektek közé tartozott a Csengeri Büntetés-végrehajtási Intézet kivitelezése, az Inpark Debrecen raktárcsarnokának és fémmegmunkáló üzemének, illetve Nyíregyházán a Boysen Battery elektromos autó akkumulátorház gyártó üzemének építése, a HelloParks logisztikai csarnok beruházása Pátyon, valamint a Weerts Logisztikai Központ következő épülete, illetve több nagyobb társasházi lakásberuházás. 

A mélyépítések Aktivitás-Kezdés mutatójában nagyobb bővülés volt megfigyelhető az idei év második negyedévében, ami több mint 30%-os növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest, míg a tavalyi harmadik, negyedik és az idei első negyedévhez képest kiugró volt az emelkedés. Utoljára 2022 első negyedévében volt csak ennél magasabb az Aktivitás-Kezdés a szektorban, összege közelítette 2023 áprilisa és júniusa között a 350 milliárd forintot. A növekedés változatlan árakon is szembetűnő volt, az idei év első három hónapjához képest közel megnégyszereződött a megkezdett kivitelezések értéke, de a korábbi évekhez képest változatlan áron nem nevezhető kiugrónak az Aktivitás-Kezdés. 

A nagy növekedés az útépítések bővülésére volt visszavezethető, közel 300 milliárd forintos volt esetükben az Aktivitás-Kezdés mutató, mely a harmadik legmagasabb összeget jelenti 2018 és 2022 első negyedévei után. Változatlan árakon nézve ugyanakkor inkább csak a 2020-2023 közötti időszakban tűnik kiugrónak az érték 2022 első negyedéve mellett.

A magas Aktivitás-Kezdés főként két útépítési projekthez kapcsolódott, az M49 gyorsforgalmi út M3 autópálya - Ököritófülpös szakaszának építésére, illetve a szintén elindult M4 gyorsforgalmi út Törökszentmiklós-Kisújszállás (Kelet) szakaszának kivitelezésére. 

Regionális Építésaktivitás: az Észak-Alföld továbbra is vezet

Az elmúlt 4 negyedévet vizsgálva az Aktivitás-Kezdés legnagyobb arányban az Észak-Alföld régióban koncentrálódott, részesedése 33,7%-os volt. A második legmagasabb összegben Budapesten kezdődtek meg kivitelezések, 20,4%-os volt az aránya az Aktivitás-Kezdésből, míg harmadik helyen Pest megye állt 12,4%-os arányával. Az Észak-Alföld jelentős kivitelezési összege miatt Kelet-Magyarországon indult el a legtöbb építési beruházás az elmúlt 4 negyedévben, közel az építkezések értékének fele kapcsolódott ide, míg Nyugat-Magyarország részesedése kevesebb mint 18%-os volt.

Jelentős bővülés volt tehát megfigyelhető az Aktivitás-Kezdésben az elmúlt másfél évben az Észak-Alföldön. 2023 első hat hónapjában például 29%-kal növekedett a megkezdett kivitelezések értéke 2022 második félévéhez képest, meghaladva az 500 milliárd forintot. Különösen drasztikus volt az ugrás a második negyedévben, amely közel 450 milliárd forintos Aktivitás-Kezdés összegével a korábbi rekordot is többszörösen megdöntötte.

A növekedés az első félévben elsősorban a mélyépítésekre volt visszavezethető, miközben a magasépítések esetében az Aktivitás-Kezdés csökkent a tavalyi év második félévéhez képest. Utóbbi esetében ugyanakkor a tavalyi első félévhez képest a mérséklődés már minimálisnak tekinthető, összesen valamivel több mint 200 milliárd forint értékben kezdődtek meg építési munkák az idei első 6 hónapban. Az alacsonyabb összegű kivitelezés kezdés hátterében a gyengébb első negyedéves számok álltak, ugyanakkor a második negyedév jelentős Aktivitás-Kezdést hozott a régióban.

Észak-Alföldön a magasépítéseken belül a nem-lakáscélú magasépítések esetében volt tetten érhető nagyobb volumenű projektindítás április és június között, ezek értéke meghaladta a 160 milliárd forintot. Az első félévben elindult például a régióban a szolnoki Helikopter Bázis hangárkomplexum kivitelezése, a BMW logisztikai központjának építése Debrecenben, de az Észak-Alföldhöz kapcsolódott többek között a korábban már a legnagyobb projektek között említett nyíregyházi Boysen Battery elektromos autó akkumulátorház gyártó üzem és a Csengeri Büntetés-végrehajtási Intézet beruházás is. A társasházi lakásépítések visszaestek az idén a régióban, a csökkenés már az első negyedévben is megfigyelhető volt, és a második negyedévben tovább mérséklődött az Aktivitás-Kezdés mutató, a korábbi évek negyedéves értékeinek töredékére esett vissza.

A mélyépítések ugyanakkor szárnyra kaptak az Észak-Alföldön, valósággal kilőttek a második negyedévben. Ilyen magas Aktivitás-Kezdés mutatóra, mint a második negyedéves, még soha nem volt példa a régióban. Ez elsősorban a korábban már a legnagyobb projektek között említett útépítési beruházások elindulásának volt köszönhető, és az M49-es és M4-es gyorsforgalmi utak építésének folytatásához kapcsolódott.

Az EBI Építésaktivitási Jelentés három kutatócég együttműködésének eredménye, melyhez az iBuild a projektkutatással és a projektadatbázissal, az Eltinga és a Buildecon a mutatószámok kialakításával és az aggregálást végző algoritmusok kidolgozásával járul hozzá.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások