sebesp | 2023.09.10

A fény, a természet és a víz alapozta meg ezt a minimálisan szoborszerű új villát.

A Swatt Miers Architects (SMA) építésziroda nevét a természeti környezetet ünneplő időtlen tervek készítése fémjelzi. A cég egyedülállóan ötvözi Los Angeles és Palm Springs ikonikus, 20. század közepének építészeti formáit a Third Bay Area hagyományos építészetével, amelyet leginkább a Sea Ranch, egy Észak-Kaliforniában, a Csendes-óceán partján található tervezett közösség példáz.

A kaliforniai Atherton városában található Owyang House egy korábbi, huszadik század közepén épült épületet vált fel, amelyet a család hosszú  éveken át birtokolt. Az előző egyszintes épület olyan oszlop- és gerendaszerkezettel épült, amely kizárta a második emelet építését.

Az új otthon kétszintes, teljes alagsorral, 500 m2 lakható területettel. Az új és gondosan koreografált táji utakon és kerteken keresztül megközelíthető belső izgalmas tereket és rengeteg természetes fényt kínál. A látogató az ingatlan északi oldaláról közelíti meg az otthont egy ösvényről, amelyet keleti oldalon egy hosszú, a bejárati ajtónál végződő vízfelület szegélyez. A bejárati lépcsőnél egy hosszú, alacsony acél előtető fogja egybe a külső bejárati teret, és összeköti a bejárati galéria alacsony mennyezetével. A bejárati tengelyen az étkező és nappali üvegfallal kapcsolódik az új kerthez. A szabadon álló, acélvázas lépcsőt funkcionális szobrászati elemként kezelték, amely a kavicsból és egyetlen sziklatömbből álló belső kert fölött lebeg.

A földszint magában foglalja az összes közös használatú teret, a konyhát, családi, étkező és lakótereket, valamint a szülői lakosztályt. A felső szinten egy iroda és a vendégszobák találhatók két szárnyban, amelyeket egy úszó híd köt össze északi felső bevilágító ablakokkal.

Képek: v2com/Tim Griffith

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások