sebesp | 2022.10.28

Sárga fémvázra feszített polikarbonát fólia csomagolást kapott a londoni Design Negyed vendéglátó központja. Az improvizatív high tech kategóriába sorolható pavilon izgalmas gyújtópont szerepet tölt be a kreatívok főhadiszállásán.

London egyik új nevezetessége a Design District, melynek tervezésére nyolc építészirodát kértek fel. Az irodák mindegyike két-két egyedi épület megvalósítására kaptak lehetőséget. A hivatalos megnyitó ugyan már egy évvel ezelőtt megtörtént, de az elmúlt évben még folytak az építési munkálatok néhány épületen.

Az épületcsoport középpontjában SelgasCano pavilonja kapott helyet. A vendéglátó piacként szolgáló átlátszó szerkezet a Greenwich-félsziget fő gyalogos bejáratánál helyezkedik el, fogadja a helyieket és a látogatókat fényes, boltozatos belső terében, amelyet élénk sárgára színezett tartóváza dominál. A Design District Canteen könnyűfém szerkezetből, átlátszó ETFE membránhéjból és polikarbonát panelekből készült. A rétegek által alkotott tető egy körbejárható központi zónát fednek le, amelybe a spanyol iroda kávézók és kifőzdék sorát tervezte tetejükre telepített fogyasztó terasszal.

Az ETFE membrán feszített panelekből épül fel, közülük néhány nyitható, az árusítás és fogyasztás érzését nyújtva. Transzparens felületei átmenet nélküli kapcsolatot biztosítanak a körülötte elhelyezkedő tervező stúdiókkal, egyetemi oktató terekkel és kiállító helyekkel.

Bár anyaga első pillantásra az ideiglenesség érzetét kelti, és közelebbről szemügyre véve a felületeket, a kétségek inkább erősödnek, SelgasCano már többször bizonyította, hogy hasonló anyaghasználattal is el lehet érni tartós építészeti megoldást. Részletmegoldásaiban a high tech elemek spontánnak tűnő improvizációi dominálnak.

A tartósságtól eltekintve a buborék kantin mindenképpen átmenetet fejez ki. Több, mint sátor, de kevesebb, mint épület. Az emberiség ősi hajlékainak egyszerű szerkezeti megoldásait gondolja tovább kortárs anyagokkal, hozzá téve, hogy bármilyen műanyag építészeti felhasználása nehezen tekinthető környezettudatosnak. Vagy ki tudja, hiszen manapság számtalan építőanyagot csomagolnak műanyagba, igaz a csomagolás az elkészült épületen nem látszik. Ha pedig az építőanyag súlya kisebb, akkor kevesebb gázolajat égetnek el a szállítás során.

Képek: Sebes Péte

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások