hír exkluzív cikk buildecon euroconstruct eib

Képes-e a holland építőipar megvalósítani a kormány által kitűzött célokat?

Az Euroconstruct holland elemzőjének cikke


buildecon | 2022.04.28

Az ukrajnai háború, az ellátási lánc zavarai, a munkaerőhiány mind kihívás az európai építőiparnak. Az EU Fit for 55 csomagja, a geopolitikai változásokra és a tartós lakáshiányra adott válaszok az építőipart újabb kihívás elé állítják. Az Euroconstruct holland tagja, az EIB megnézte, hogy építőiparuk meg tudja-e valósítani a kormány célkitűzéseit.

A holland kormány 2030-ra két fő célt tűzött ki: 900 000 új lakás építése és 500 000 meglévő lakás leválasztása a földgázhálózatról. (Az EIB legfrissebb, 2030-ra vonatkozó előrejelzése szerint az a reális, hogy 750 000 ház fog megépülni, és 500 000 fog leválni a gázhálózatról). Az építési kapacitást viszont lényegesen meg kell növelni rövid időn belül, ha ezeket a célokat meg akarják valósítani. Mivel a kormány hajlandó finanszírozni, az EIB megnézte, mi kell majd ehhez az építési teljesítmény és a munkaerő-ráfordítás tekintetében, valamint azt, hogy az építőanyag-hiány hogyan építhető be az egyenletbe.

Építési teljesítmény

Tavaly a holland építési teljesítmény 82 milliárd eurót volt. Az EIB számításai azt mutatják, hogy ha a kormány céljait hozzáadjuk a meglévő előrejelzésekhez, amelyekben olyan tényezők, mint az energiaátállás már most is növelik a szintet, 2030-ra 110 milliárd eurós lesz az építési teljesítmény, szemben az alap előrejelzésben szereplő 96 milliárd euróval. Ehhez az építőiparban dolgozók létszámának a 2021-es 470 000-ről 2030-ra 550 000-ra kell nőnie, illetve évi 1,6 százalék körüli termelékenységnövekedés szükséges. Bár ez kihívás, az EIB úgy véli, hogy ez lehetséges anélkül, hogy a korábbi trend különösebben megtörne.
 
Munkaerő az építőiparban

Mivel Hollandiában jelenleg szűkös a munkaerő-kapacitás, a legnagyobb kihívás a kitűzött célok eléréséhez, hogy 2022-ben és 2023-ban 30 000 új munkavállalót vonjanak be az építőiparba. Ebben benne van az ágazatból évente kiáramló körülbelül 10 000 munkavállaló helyettesítése három helyről; szakiskolákból, külföldről, más szektorokból: 

1. Az építőiparban a szakiskolák adják a legtöbb új munkavállalót. Bár 2008 és 2014 között drasztikusan csökkent az építőipari tanulók száma, 2014 azóta folyamatosan emelkedik és a következő évtizedben évente több mint 12 000 munkás érkezhet majd az építőiparba. 

2. A legbizonytalanabb a külföldi munkaerő. A járvány előtt a holland építőiparban dolgozó külföldi munkaerő kb. évi 4000 fővel nőtt, viszont 2020-ban és 2021-ben 5000 ember el is hagyta a szektort a szigorú járványügyi korlátozások miatt. Úgy tűnik, hogy ezek a munkavállalók visszatérnek, ami várhatóan „korrekciót” és 7500 külföldi munkaerő beáramlását jelenti majd idén és jövőre is, ezt követően pedig a járvány előtti szintre való visszatérés várható attól függően, hogy az európai gazdasági fejlemények és az ukrajnai háború hogyan alakulnak.

3. Mind idén, mind jövőre, kb. 9000 fő a gazdaság más ágazataiból érkezhet. Az EIB szerint ez megvalósítható, mivel a járvány előtt évente körülbelül 12 000 munkavállaló jött az építőiparba a szektoron kívülről. Az ágazatot erősítik a kormány által kitűzött világos célok és a piacon fennálló nagy kereslet. Egyértelmű lehetőségek vannak az építőipar munkaadói pozíciójának javítására, hogy Európából be lehessen vonzani munkavállalókat.
 
Építőanyag-hiány

Az EIB forgatókönyve szerint évi 1,6%-os termelékenységnövekedés szükséges, összhangban a holland építőipar elmúlt két évtizedes hasonló adatával. Egy lényeges tényező viszont az építőanyag-hiány, ugyanis Ukrajna orosz inváziója és a szankciók súlyosbítják az ellátási lánc zavarait és felfelé nyomják az árakat. A másodrendű hatások figyelembevétele nélkül az anyagárak jelenlegi emelkedése a teljes építési költség 5%-os növekedését jelenti. Az EIB úgy véli, hogy bár az árnyomás és a logisztikai problémák hátráltathatják az építést, a cégek végül meg fogják tudni ezeket kerülni; az építőanyagár emelkedés miatt a meglévőket hatékonyabban használják majd fel, és alternatívákat keresnek.

Konklúzió

A holland kormány célkitűzése, bár ambiciózus, nem irreális. Ha több munkavállalót tudnak bevonzani és egy kis kreativitást eszközölnek, megvalósítható. A kínálati oldalra nehezedő nyomás is csökkenthető, ha az új lakásprojektek összetettségét mérséklik és ezáltal kevesebb munkaerőre lesz szükség. Például, ha ezeket a projekteket kevésbé sűrűn lakott területeken valósítanák meg, akkor kisebb logisztikai igény lenne és kevesebb helyi ellenállásba ütközne.

Írta: Arend Olthoff (EIB, az Euroconstruct holland tagintézete).
Magyar verzió: Falucskai Eszter (Buildecon)

Az Euroconstruct egy független szervezet, amely 19 európai ország kutatócégeit fogja össze. A nyári, 19 európai ország építési piacára vonatkozó Euroconstruct előrejelzés, köztük a Buildecon által készített magyar report is, június 13.-án lesz elérhető és megrendelhető a Buildecon-tól, az Euroconstruct magyar tagjától.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások