hír Egyesült Államok Németország Helmut Jahn

Kerékpárbalesetben elhunyt a világhírű német-amerikai építész


sebesp | 2021.05.10

Helmut Jahn, a huszadik századi építészet kiemelkedő alakja, többek között a berlini Sony Center alkotója egy chicagói külvárosban, otthona közelében kerékpározás közben vesztette életét.

A német-amerikai építészt két jármű is elütötte Campton Hills-ben, Chicago központjától nyugatra mintegy 70 kilométerre, szombat délután. A helyi rendőrség megerősítette, hogy a 81 éves, még új projekteken dolgozó építész a helyszínen meghalt, vélhetően figyelmen kívül hagyott egy stoptáblát.

Helmut Jahn számos épületet tervezett Chicagóban, mint a James R Thompson Központ a város belvárosában, illetve a United Airlines első terminálja az O'Hare repülőtéren. Az építész kiemelkedő munkái még a Sony Center komplexum a berlini Potsdamer Platzon, és a bangkoki Suvarnabhumi repülőtér.

Az 1940-ben Németországban, Zürndorfban, Nürnberg város közelében született Jahn a müncheni műszaki egyetemen tanult építészetet. 1966-ban Jahn az Egyesült Államokba emigrált, hogy építészi tanulmányait a chicagói Illinois Institute of Technology (IIT) területén folytassa.

1967-ben, miután az IIT-től diploma nélkül távozott, csatlakozott Charles Francis Murphy amerikai építész C F Murphy Associates stúdiójához, amelyet 1981-ben Murphy / Jahn névre kereszteltek. A stúdió 2012-től Jahn néven működött.

Leginkább Ludwig Mies van der Rohe ihlette munkáit, de ellenzője volt a modernizmus doktrinális alkalmazásának. 1978-ban Jahn a Chicago Seven nyolcadik tagja lett. Jahn 1985-ben alapozta meg hírnevét a chicagói State of Illinois Centerrel, ami után ráragadt a  "Flash Gordon" név. A chicagói székhely mellett a cégnek irodái vannak Berlinben és Sanghajban.

Jahn 1985-ben elkészült James R Thompson Központját jelenleg lebontás fenyegeti. Illinois állam az elmúlt héten értékesítette az épületet.

Képek: Wikimedia Commons

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások