hír Hagymatikum könyvtár Makó Makovecz

Két újabb Makovecz épület lesz Makón


sebesp | 2016.01.22
Családi élménytérrel és egy 25x33 méteres úszómedencével bővül a makói gyógyfürdő, a kivitelezés legkorábban 2017 tavaszán kezdődhet. Megépül a városi könyvtár is, amelyhez Makovecz Imre készített terveket 2006-ban.

Az elmúlt húsz évben tizenkét,  városképet meghatározó épület készült el Makovecz Imre tervei alapján Makón, mondta Farkas Éva Erzsébet, a Maros-parti város polgármestere.

Makovecz Imre Kossuth- és Ybl-díjas építész egyik legnagyobb munkája a városi gyógyfürdő épületének tervezése volt, a Hagymatikum átadását azonban már nem élhette meg mondta a polgármester. Tájékoztatása szerint az önkormányzat döntött a fürdő elmaradt elemeinek megvalósításáról: egy új családi zónát alakítanak ki multifunkciós élménytérrel, egy 25-ször 33 méteres úszómedence pedig önálló épületben kap majd helyet.

A kivitelzés 2017 tavaszán vagy nyár elején indulhat el, a beruházás költsége mintegy 2,2 milliárd forint.

Makovecz Imre 2006-ban készített terveket a makói könyvtár építéséhez. Ezek alapján 1600 négyzetméteres, kétszintes épület készül el mintegy 2,5 milliárd forintból a jelenlegi könyvtár helyén. Egy fedett, nyitott terasz felől lesz az épület főbejárata, a földszinten kávézó, folyóirat-olvasó, 80 ezer kötetes szabadpolcos könyvtár, raktár és kiszolgálóhelyiségek kapnak helyet. Az emeleten a 15 ezer kötetes szabadpolcos gyermekkönyvtár mellett klubhelyiséget, számítógépes termet, irodákat, raktárakat alakítanak ki, az épületgépészeti berendezések pedig a tetőtérbe kerülnek közölte a szakember.

A könyvtárépítés részletes terveit ismertető Gerencsér Judit elmondta, hogy ami Barcelonának Gaudi, az Makónak Makovecz Imre, aki nevéhez 12 makói köz- és oktatási épület, köztük a Hagymatikum, a sportcsarnok és a buszpályaudvar is fűződik.

Makovecz Benjámin, az építész fia azt mondta: a Makona örömmel fogadta el a könyvtár építésének tervezésére való pályázati meghívást, s kifejezte, reméli, hogy ugyanúgy eredményesen tudnak együttműködni a várossal, ahogy az édesapjával is történt.

A sajtótájékoztatón kiderült, hogy a Hagymatikum dolga némileg hátrébb áll, mint a könyvtáré. A fürdő bővítései terveivel kapcsolatos közbeszerzési eljárás még nem indult meg. A két építkezéssel kapcsolatban Weszelyné Végsheő Henriett és Toldi János képviselők vezetésével hamarosan lakossági fórumokat rendeznek, illetve minden postaládába bekerülnek az ezzel kapcsolatos tudnivalók.

A könyvtár további látványtervei a itt láthatók.

Forrás: Travelo.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások