hír exkluzív cikk buildecon EBI Építésaktivitási Jelentés ELTINGA ebuild

Kevesebb társasházi beruházás a lakáspiacon

EBI Építésaktivitási Jelentés 3. negyedév


buildecon | 2019.11.10

A lakáspiacon egyre jobban érezteti hatását a hamarosan megemelkedő áfakulcs. Ez látszik az EBI Építésaktivitási Jelentés társasházi lakásépítések Aktivitás-Kezdéséből is: 2019 július és szeptember között 55 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések a hazai piacon, mely 2016 1. negyedéve óta a legalacsonyabb összeg.

Az EBI Építésaktivitási Jelentésről szóló eddigi cikkeinkben többször kitértünk rá, hogy 2019 után már csak 27%-os áfakulcs mellett értékesíthetők majd azok a lakások, ahol az építési engedély későbbi, mint 2018. november 1. A magasabb áfakulcs mellett pedig a fejlesztők sokkal kisebb kedvvel vetik bele magukat az építésbe. Ez látszik az EBI Építésaktivitási Jelentés társasházi lakásépítéseket jellemző Aktivitás-Kezdés számaiból is: 2019 július és szeptember között 55 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezések a hazai piacon, mely 2016 első negyedéve óta a legalacsonyabb összeget jelentette, úgy hogy közben a kivitelezési költségek jelentősen emelkedtek, vagyis sokkal kisebb volumenű beruházáshoz kapcsolható az összeg.

Az év első 9 hónapjában összesen 189 milliárd forintot tett ki az elindult építkezések értéke, mely csak egy kicsivel volt magasabb a 2016 azonos időszakában mértnél, és jelentősen alatta maradt a 2017-es és 2018-as Q1-Q3-as szintnek. Amennyiben nem történik változás a piacon, a 2019-es év lehet a 2015-öt követő legalacsonyabb Aktivitás-Kezdést hozó év. 

Arányaiban több társasházi lakásépítési projekt indult el Közép-Magyarországon a harmadik negyedévben, mint az első félévben, a visszaesés tehát főként a vidéket érintette. Részletesebben megvizsgálva az adatokat az EBI Építésaktivitás Jelentés készítői azt találták, hogy a társasházi lakásépítések teljes Aktivitás-Kezdéséből 81% a fővároshoz volt köthető, ahol a romló országos számok ellenére magasabb összegben indultak el társasházi kivitelezési projektek az idei év júliusa és szeptembere között, mint a korábbi két negyedévben. Kezdetét vette például az Universo, a Waterfront City és a Park West lakóparkok építése a fővárosban. (2.ábra) 

Már hosszú ideje vártuk az Aktivitás-Befejezés mutató drasztikus emelkedését, mely a projekt csúszások illetve a tudatos halasztások miatt eddig nem látszott a piacon. Az idei harmadik negyedévben azonban úgy tűnik, végre megtört a jég. 2019. július és szeptember között 122 milliárd forintra növekedett a befejezett társasházi lakások értéke, amely összegre eddig még soha nem volt példa Magyarországon, a következő negyedévek pedig várhatóan szintén magas Aktivitás-Befejezést hozhatnak majd.

EBI Építésaktivitási Jelentés Q3 2019 megrendelése: ebi@ibuild.info

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások