sebesp | 2012.08.23
Bár hivatalosan még nem erősítették meg, több forrás is arról adott hírt, hogy Jean Nouvel lehet az új Kínai Nemzeti Múzeum tervezője.

Jól informált, de magukat megnevezni nem kívánó személyek egybehangzóan arról tájékoztattak, hogy Frank Gehry és Zaha Hadid irodájával szemben Jean Nouvel terve az esélyes a National Art Museum of China (NAMOC) új pekingi épületének megépítésére.

A kiválasztási folyamat 2010-ben indult, amikor a közelben lévő, Herzog & de Meuron és Ai Weiwei összefogásával megvalósult „Madárfészek Stadion” sikerén felbuzdulva a világ minden részén tevékenykedő építészek és kínai művészek összefogását kezdeményezte a NAMOC. Olyannyira ikonikus épületet vártak a pályázóktól, „hogy a jövőben az emberek azt mondják majd, a Madárfészek annak a szomszédságában áll.” A következő fordulóban 20 irodát hívtak meg pályázati tervek elkészítésére, közöttük voltak neves külföldi irodák, mint például UNStudio, vagy az OMA, továbbá kínai építészek, Yung Ho Chang, Zhu Pei, és Ma Yansong a MAD részéről. Közülük öten jutottak a harmadik fordulóba: Herzog & de Meuron, Moshe Safdie, Frank Gehry, Zaha Hadid és Jean Nouvel. Utóbbi három csapat maradt benn a végső körben, amikorra a kiszivárgott információk alapján a befoglaló tömegek az eltérő formavilág ellenére is már meglehetősen közelítettek egymáshoz. A Pritzker Dij-asok versenyében végül állítólag Gehry és Nouvel között dőlt el a végső összecsapás, ahol kissé lágyított formáival és a homlokzatokon megjelenő dekoratív mintákkal, az ősi kínai filozófiára és költészetre utaló ecsetvonásokkal és üvegfelületekkel nyert a francia építész. (Jean Nouvel irodája ezidáig nem adott ki hivatalos látványterveket.)

A több, mint 120.000 négyzetméter alapterületű monstrum tervezési versenyének fináléjában érintett három irodát már tájékoztatták, de mivel a megrendelő végső soron a kínai állam, így a hivatalos eredményhirdetésre novemberig várni kell. A Kínai Nemzeti Múzeum új épületének átadását 2015-re tervezik.

Forrás: Architectural Record

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások