színkép | 2022.02.07

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata és a BTTF Badacsony és térsége Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. nyílt, építészeti tematikájú pénzdíjas ötletpályázatát 40 év alatti építőművészek, építészmérnökök, belsőépítészek számára hirdette meg, Badacsonytomaj belterületén lévő kijelölt helyszínen látogatóközpont megtervezésére.

A pályázatra a kiírók innovatív építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott javaslattételt vártak egy­ – a tervezett fejlesztések hatására várhatóan megnövekvő idegenforgalom hatékony és kulturált lebonyolítására alkalmas – komplex információszolgáltatást és tájékoztatást nyújtó kulturális és turisztikai központ létesítésére vonatkozóan.

Az eredményhirdetést a pályaműveket bemutató kiállítás megnyitójával együtt a badacsonyi Hableány étteremben 2022. február 2-án tartották, ahol Krisztin N. László polgármester, Brájer Éva, a BTTF Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, valamint Turi Attila, az MMA Építőművészeti Tagozatának vezetője köszöntötte a megjelenteket. Ezután dr. Navracsics Tibor kormánybiztos nyitotta meg a kiállítást.
A „Badacsonyi kulturális és turisztikai központ 2021" pályázat eredményét Dévényi Sándor Kossuth- és Ybl-díjas építész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, a Bírálóbizottság társelnöke ismertette.

A felhívásra összesen 35 pályamű érkezett. A Bírálóbizottság többszöri áttekintés, majd vita és elemzés után többségi szavazással döntött a díjazásra rendelkezésre álló teljes összeg (bruttó 5 000 000 Ft) és a BTTF Nonprofit Zrt. által felajánlott különdíj összegének felhasználását javasolva.
Kiosztásra került 2 db díj egyenként 1 200 000 Ft díjazással, 7 db elismerés egyenként 300 000 Ft díjazással. A feladat újszerű megközelítése, illetve a tervezési területen kívül álló, szomszédos műemlék hasznosítására tett javaslat okán kiosztásra került 2 db különdíj, egyenként 500 000 Ft díjazással.

A pályázat értékelése és a díjazottak névsora megtalálható a zárójelentésben.

A díjátadó ünnepség megtekinthető:

A pályaműveket bemutató kiállítás 2022. február 13-ig tekinthető meg a Hableány étterem (8261 Badacsonytomaj, Park u. 26.) különtermében mindennap 11-20 óra között.

Forrás: Magyar Művészeti Akadémia

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások