hír pályázat

Kiírták a tájépítészeti pályázatot a Városliget megújítására


sebesp | 2015.12.28
A mostaninál nagyobb és gondozottabb zöldfelület, több kikapcsolódási és sportolási lehetőség kialakítása, összességében pedig egy minden elemében megújult városi park megalkotása a célja a nyílt tervpályázatnak.

A csaknem 200 éves Városliget az elmúlt évtizedekben egyre jobban lepusztult, növényállománya gondozatlanná vált, elöregedett, a közösségi, pihenési és sportolási lehetőségek beszűkültek, a hosszú ideje használaton kívüli, romos épületek, valamint a parkoló gépkocsik látványa pedig megszokottá vált a valaha Pest egyik legnépszerűbb közösségi helyszíneként működő parkban.

A zöldfelület ma csupán a Városliget területének 60 százalékát teszi ki, míg az itt található épületek is csak öt és fél százalékot foglalnak el a parkból: a fennmaradó 35 százalék pedig lebetonozott, parkolók és utak által elfoglalt terület a Ligetben. A tájépítészeti pályázatnak köszönhetően ez utóbbi, burkolt felületek egy részének visszaparkosítása révén növekszik majd 5 százalékkal, összesen 65 százalékra a Városliget zöldfelülete. A 21,5 millió forint összdíjazású, egyfordulós pályázat eredménye alapján a park megújításának munkálatai 2017-ben kezdődnek el és a parkhasználók 2019-ben, az új múzeumok elkészültét követően vehetik majd birtokba a minden elemében megújult, zöldebb és vonzóbb Városligetet.

Az átfogó parkpályázat a zöldterület rehabilitációja, gyarapítása és a növényállomány védelme mellett nagy hangsúlyt fektet az új sétányok köztéri bútorok kialakítására, a régiek felújítására, új játszóterek és sportpályák, többek között egy 2 kilométeres kivilágított futókör kiépítésére, a Városligeti-tó rehabilitációjára, az akadálymentesítésre, valamint az új épületek és a park kapcsolatának megteremtésre is. Az elmúlt években számos szervezet, intézmény (iskolák, nyugdíjas otthonok), egyesület (pl. biciklisek, kutyások, zöldszervezetek, nagycsaládosok) és környékbeli lakos mondta el ötletét, javaslatát a Liget megújításáról. A pályázati kiírásban így számos olyan elem található, amely ezeknek a civil egyezetéseknek köszönhetően fogalmazódott meg a Városliget fejlesztése kapcsán.

A tervpályázat történelmi lehetőséget kínál a táj- és kertépítészeti szakmának, amely - szakmai szervezetei útján - részt vesz a beérkező pályaművek elbírálásban. A 12 tagú bíráló bizottság tagjainak többsége tájépítész, a pályázat elbírálása és eredményhirdetése 2016 májusára várható.

A pályázat a www.ligetbudapest.org/park oldalon érhető el.

Forrás: orientpress.hu

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások