hír Alkalmazott Művészeti Intézet AMI Soproni Egyetem U. Nagy Gábor

Kompromisszumkész a Soproni Egyetem, a jövő tanévtől önálló karként működhet az AMI


Ware-Nagy Orsolya | 2019.02.09
Nincs akadálya annak, hogy az Alkalmazott Művészeti Intézet önállóvá váljon, a feltételek teljesítése esetén akár karrá is válhat, persze csak akkor, ha továbbra is a Soproni Egyetem része. Dr. Magoss Endre dékán szerint meglepő U. Nagy Gábor "kiugrási kísérlete".

Amikor új képzés születik, majd az évek múltán a belefektetett munka eredményeként megerősödik, mindig van szándék az önállósodásra. Ezzel nincs is gond, de nem szabad elfelejteni, hogy az Alkalmazott Művészeti Intézetet a faipari mérnöki kar, jelenleg Simonyi Károly-kar részeként az egyetem hozta létre a város támogatásával – reagált tegnapi cikkünkre dr. Magoss Endre, a Soproni Egyetem Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Karának dékánja.

Mint ismert, az egyetem vezetése U. Nagy Gábort, az AMI igazgatóját szerdán azonnali hatállyal felmentette, miután kiderült, hogy a győri egyetemmel tárgyalt egy lehetséges integrációról.. A dékánt meglepte a kiugrási kísérlet, már csak azért is, mert az intézet önállósodása már a Soproni Egyetemen belül elindult.

Az elmúlt években volt egyfajta útkeresése a művészeti képzésnek a karon belül. Felmerült a kérdés, hogy az AMI szorosabban integrálódjon a tradicionális képzésekbe vagy induljon inkább az önállósodás felé. Ez utóbbi körvonalazódott, s tulajdonképpen már el is indult ez a folyamat. A Kari Tanács januári ülése vizsgálta is a szervezeti struktúrát, az is kérdés volt, hogy karon belül vagy kívül képzeli el a jövőjét az AMI. Mivel ez az egyetemen belül stratégiai kérdés, a kancelláriának is vannak feltételei, többek között a magasabb hallgatói létszám, nagyobb pályázati aktivitás. A kancellária tájékoztatása szerint az AMI eddig is megkapta azokat a forrásokat, juttatásokat, melyek biztosították a szakmailag megalapozott működését. A kancellária mindig hangsúlyozza, ha kitörési, fejlődési lehetőségeket találunk, annak a finanszírozási forrását meg fogják oldani. Így ismétlem: senki sem zárkózott el attól, hogy ez a folyamat megkezdődjön, de nyilván ez további feladatokat jelent. 

Ezek után úgy gondolom, etikailag erősen megkérdőjelezhető, hogy a volt intézetigazgató ki akarja szakítani a Soproni Egyetemből az alkalmazott művészeti képzést. A kar építette fel az AMI-t, a várostól kapta az épületét, az egyetemtől az infrastruktúráját. Az alkalmazott művészeti képzéseknek kapcsolódási lehetőségük van az egyetemhez, elsősorban az iparitermék- és formatervező-képzéshez, de az építész-mesterképzéshez is – sorolja dr. Magoss Endre.

Az egyetem vezetése kompromisszumkész. Újra felajánlotta az önálló intézeti státuszt az AMI-nak, illetve az odavezető lépések tisztázására tárgyalásra hívta az intézet tanszékvezetőit, szakfelelőseit – hangsúlyozza a dékán. 

Az AMI ékköve a Soproni Egyetemnek, kiemelten kezeljük, szellemi műhelynek tekintjük. Optimális esetben 2019 szeptemberében már önálló egyetemi intézetként nyithatja meg a tanévet, további feltételek teljesülése esetén pedig 2020 februárjában akár önálló kar is lehet – zárta dr. Magoss Endre.

Forrás: Kisalföld.hu

Cikkeink az AMI-n kialakult helyzetről: 

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások