színkép | 2016.02.26
A kortárs észt építészet legizgalmasabb, a nemzetközi színtéren is figyelmet keltett objektumait felvonultató tárlat London, Helsinki, New York és Nantes után érkezik Magyarországra.

Kiállításmegnyitó: 2016. március 3. 18 óra

Helyszín: FUGA Budapesti Építészeti Központ (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.)

A kiállítást megnyitja: HADIK András művészettörténész

Kurátor: Andrus KÕRESAAR

Az utóbbi évtizedben rengeteg minden történt az észt építészetben, Észtország továbbra is lázasan építi az identitását. A kurátor, Andrus KÕRESAAR olyan (túlnyomórészt) középületeket válogatott össze, melyek tervezői úgy ötvözték az újat a régivel, hogy miközben az új világosan megjeleníti a korunkra jellemző stílusjegyeket, a régi sem veszít értékéből. A kiállítás tükrözi az észt építészek gondolkodásmódját és a városi környezet fejlesztésénél irányadó szemléletet: megmutatja, hogyan lehet új városi teret létrehozni úgy, hogy a korábbi rétegekről sem feledkezünk meg. A korszak építészetére, várostervezésére jó példa a tallinni Rotermann negyed, ahol vakmerő és friss megközelítéssel újították fel – lényegítették át a műemlékvédelem alatt álló épületeket.
A tárlaton látható többek között a 2013-ban Europa Nostra nagydíjjal elismert tallinni Hidroplánhangár (napjainkban az Észt Tengeri Múzeum egyik részlege), vagy a Stalker forgatási helyszínéül is szolgált egykori ipari épület, a Kultúrkatlan, amely ma már formabontó kulturális rendezvények színhelye, és az Észt Építészeti Központnak is otthont ad.

A kiállítás az Észt Kulturális Minisztérium, az Észt Kulturális Alap, a KOKO Arhitektid építésziroda, a londoni Észt Nagykövetség, a Helsinki Észt Nagykövetség, az Észt Építészek Szövetsége és az Észt Építészeti Központ együttműködésében valósult meg.

Fotók: Kaido HAAGEN, Martin SIPLANE, Tiit VEERMÄE, Arne MAASIK

A kiállítás megtekinthető: 2016. március 20-ig

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások