sebesp | 2012.11.19
Olvasni pusztán az ismeretért vagy az élvezet kedvéért azon személyes élmények egyike, mely a gazdasági jóléttől határozottan eltérő érzelmi és lelki gazdagodás érzését adja. Ebben az összefüggésben egy olyan hely megalkotása, ami könyvekkel vesz körül, kétségtelenül a közösségi értékek gazdagítását jelenti. Erre példa Japánból az Umimirai Könyvtár

Mint a világ számos táján, Japánban is a könyvtárak egyre inkább olyan modell felé mozdulnak el, amely látogatóit maradásra ösztönzi, a gyors könyvbegyűjtés helyett. Az általánosan terjedő irányzatot a könyvtárak olvasási terei mellett megjelenő egyéb helyek jelzik. Az Umimirai Könyvtár zárt rendszerű automata polcrendszereket alkalmaz, melyeket termekkel, tárgyaló-találkozó helyiségekkel kombinálva kínál felületeket a közösségi összejövetelek, társadalmi eszmecserék megindításához, akárcsak egy közösségi központ. Így kapott helyet az 5.600 négyzetméteres épületben meseszoba, újságolvasó-sarok, tanulósarok, pihenőhely, szakács- és barkácskönyveket magába foglaló terület. A nem titkolt cél, hogy a létesítmény társadalmi találkozások központjává váljon, igaz más módon, mint a múlt héten bemutatott dél-amerikai példa esetében. Itt nem megy házhoz a könyvtár, az épület 20 percnyi autóútra fekszik a központtól. Az Umimirai Könyvtár esetében a vendégmarasztaló közeg nagyobb szerepet kapott.

A tervező Coelacanth K&H Architects építészei úgy gondolták, hogy a nyilvános könyvtárak számára legfontosabb az olvasóterem kényelmes, komfortos kialakítása. A környezet hozzásegíti látogatóit az olvasás élményének átéléséhez, mindezt a könyvek olyan mértékben kézzelfogható közelségében, amit a digitális olvasnivalók nem adhatnak meg. A Kanazawa-ban felépült Umimirai Könyvtár építészei egyszerű négyzetes hasábot vettek alapul, melynek oldalai 45 méter hosszúak, magassága 12 méter. A könyvek elhelyezésére és egyúttal az emberi találkozásokra készült teret pontozással lyukasztott fal veszi körbe, különlegesen védett, mégsem bezárt érzést adva a teremben tartózkodók számára. A lyukacsos falat és a födémet erdő fáiként támasztó oszlopok együtteseként létrejött különleges atmoszféra az erdő nyugalmát sugározza. A kívülről is látványos, 6000 ponton átlyukasztott épület a gyorsan fejlődő Kanazawa város szimbólumává válhat.

Képek: Satoshi Asakawa

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások